28 Mart 2024 tarihindeki “Medyanın Tekelleşme Serüveni” başlıklı yazıda, 1990’lı yıllara kadar asıl uğraşısı gazetecilik olanların sahibi olduğu gazetelerin, serbest piyasa ve özelleştirme kıskacı altında sanayi ve ticaret burjuvazisinin gazeteleri nasıl ele geçirdiğini işlemiştik.
Holdinglerin eline geçen, televizyon, radyo ve internet olanakları ile gücü daha da artarak sadece holdinglerin değil, iktidardan inmeyi fıtratı saymayan partilerin de iştahını kabarttığını ele almıştık.
2000’li yıllara kadar iktidar-medya ilişkisinde karşılıklı kullanmalarla yetinilirken, 2000’li yıllarda medyaya karşı sistemli operasyonlar yürütüldüğünü aktarmıştım. Gazete ve televizyon sahiplerinin, genel yayın yönetmenlerinin, köşe yazarlarının, yorumcuların, öne çıkarılacak başlıkların, kimlere ne kadar yer verileceğinin, kimlerin engelleneceğinin dahi parti tarafından belirlendiği bir dönem başladı.
İktidardaki bu operasyon kuvveti AKP idi. Öyle bir hırsla medyayı ele geçirmeye, adeta kendisinin onayı olmadan kuş bile uçamasın istiyordu.
Bugün hangi medya grubunun AKP iktidarı tarafından hangi yöntemlerle ele geçirildiğini tek tek ele alacağız. Bu medya grubunun gazete, televizyon, radyo ve internet dünyasındaki gücünü de göreceğiz. İktidarın kontrolüne geçtiğinden beri, kaç koldan toplumu yönlendirdiğini, olanakları ile göreceğiz.
Bu medya gruplarının spor ve çocuk televizyonlarını ilgimizin dışında tutuyoruz. Yine spor gazetelerini, çocuk, kadın, erkek, yemek, moda, tarih gibi yayınlarını da dışarıda tutuyoruz. Medya gruplarının yayın evlerini, kitap kulüplerini de, medya dışındaki pazarlama, inşaat, turizm, ev aletleri, araba alım satımı gibi alanlardaki faaliyetlerini bile sadece anarak geçeceğiz.
Asıl ilgimiz, AKP tarafından ele geçirilen medya tekellerinin toplumun, siyasi ve kültürel eğilimleri üzerinde çalışan yayın organları olacak. Sonuç olarak aktaracağımız toplam veriler de sadece bu alandakilerle sınırlı olacak.
Sonuçta bugün AKP’nin medya imparatorluğu bünyesinde ele alacaklarımız şu farklılıkları taşıyorlar.
1-) AKP’nin iktidar gücünü kullanmasına gerek kalmayan, AKP ile ideolojik ve siyasi uyumu sebebiyle kendi rızalarıyla olanaklarını AKP iktidarına sunanlar.
2-) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu adıyla Özal döneminde kurulan, ikinci bir Özelleştirme idaresi gibi çalışarak devlet adına şirketlere ek koymakla meşgul olan TMSF adıyla el konulan medya şirketleri. Devlet adına, daha dorusu iktidar adına el konuşan medya grupları bu TMSF tarafından istediği zaman istediği fiyatla satışa çıkarılabiliyor, ne hikmetse satılan bu medya gruplarını sadece AKP’ye biat edenler alabiliyordu.
İşte ikinci grup, TMSF tarafından el konularak yandaşlara sunulanları oluşturuyor.
3-) Üçüncü grup ise, devletin vergi memurları aracılığıyla sıkıştırılan, iflasa sürüklendiği için elinde avucundakilerin hepsini yine AKP yandaşlarına satmak zorunda kalan medya gruplarıdır.
Bu yazıda medya gruplarını iktidar yandaşı olduğu tarihi milat kabul ederek sırayla inceleyeceğiz.
İHLAS HOLDİNG – 1970
İhlas Grubunun kurucusu Enver Ören, Kaşgari Dergahı müridi Hüseyin Hilmi Işık ‘ın Işıkçılar tarikatı müridi.
1970’de Hakikat Gazetesi tarikatın propaganda ve örgütlenme aracını oluşturuyor. 1972’de gazetenin adını Türkiye Gazetesi olarak değiştiriyor.
1993 yılı Enver Ören’e adeta “yürüme koş” denilen yıl olur.Çocuk dergisi, ev aletleri pazarlama, Türkiye hastanesi, Güney Kore KIA, Fransız Citroen ve Japon Subaru otomobillerinin Türkiye dağıtıcılığı, Kristal Su ve İhlas Kargo ve finans sektöründe kurduğu İhlas Sigorta ve İhlas Finans ile işleri büyütür.
1993’de medya sektöründe de patlama yapar. İhlas Haber Ajansı, TGRT televizyonu ve TGRT FM radyosunu kurar. Ve ardından Balıkesir Meşrubat A. Ş., internet sağlayıcı İhlas Net, devremülk satışı yaptığı Kuzuluk Kaplıca Evleri ve İhlas Kolejleri ile eğitim alanı…
Sonra enerji ihaleleri… Metalik maden, kömür ve endüstriyel ham maddesi lisansları…
AKP iktidarının ilk yılında 2003’de medya alanındaki faaliyetlerini holding düzeyine çıkarır, İhlas Yayın Holding kurulur.
2006’da TGRT ve TGRT EU kanallarını ABD medya tekeli FOX’a satar.
İhlas Grubunun halen 31 şirketi bulunmakta.
AKP’ye daha partinin kuruluş aşamasında verdiği desteği, 2006’da satıncaya kadar TGRT ve TGRT EU ile, ve halen holding bünyesinde faaliyetini sürdüren Türkiye Gazetesi, TGRT Haber, TGRT Belgesel, TGRT FM ve İhlas Haber Ajansı ile AKP iktidarına sorgusuz sualsiz destek vermektedir.
Selçuklu Yayın Grubu – 1992
1992’den itibaren birimlerini kurmaya başlayan Selçuklu Yayın Grubu, KonTv televizyonu, Yeni Konya Gazetesi, Konhaber ve Belge adlı internet gazeteleri, Konya Fm radyosu, Kanalon.Tv adlı internet televizyonu ile yayınlar yapmaktadır.
Kon Tv, 1994 yılında özel şirketlere televizyon ve radyo kurma izni veren yasa çıkmadan iki yıl önce, 1992’de Konya’da test yayınına, yasa çıkınca da bölgesel yayına başlar.
1994-2004 arasında karasal vericilerden İç Anadolu Bölgesine, 2004’te de uydu sayesinde tüm ülkeye ve evrensel yayına başlıyor.
KONTV, Selçuklu Yayın Grubunun diğer yayınları ile birlikte, AKP’nin iktidara gelişinden beri her adımını desteklemektedir.
BRT’DEN KANAL 7’YE – 1994
Nurettin Sözen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (1989-1994) olduğu dönemde 1992 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Kültür Anonim Şirketi bünyesinde Büyükşehir Radyo Televizyonu’nu (BRT) kurar.
Ancak 1993’de DYP-SHP Hükümetinin Ulaştırma Bakanı Yaşar Topçu özel radyo ve televizyon yayınlarını durdururken, kamu yayını olmasına rağmen BRT’nin yayını da durdurulur.
1994’de Erdoğan Belediye Başkanı, Çiller de başbakan olur. İktidar özel yayınlara izin verir ama belediye yayını hala engellidir.
27 Temmuz 1994’te Erdoğan, BRT’nin frekansı üzerinden Kanal 7 adlı özel yayın için isim başvurusu yaptırır. Hatta BRT’nin Sarıyer’deki binası Kanal 7’nin yayın binası, yayın malzemeleri de Kanal 7’nin yayın malzemeleri yapılır.
Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan 1993’de, “Televizyonu olmayan bir davanın yürümesi mümkün değildir. Bugün yapılmış olan cihadı televizyonsuz yapmanın imkânı yoktur. İşte bu kadar hayati bir konu için acıyıncaya kadar vereceğiz. Bugün, bu inançla Kanal 7 için para vereceğiz” diyerek bağış kampanyası başlatmıştır bile. Yurt içinde ve Avrupa’da büyük paralar toplanır.
İBB’nin reklam gelirleri ise Kanal7’nin gelir kaynağı olur. 1994-1997 arası Belediye reklam giderlerinin beşte biri, 481 bin dolar Kanal 7’ye aktarılır. 1998’de şirketin sermayesi 210 milyar liraya çıkar. Refah Partisinin DYP ile iktidar olduğu 1995’de Ziraat Bankası 900 milyar TL değerinde reklam verir.
Refah Partisi 2000 yılında parçalandığında Kanal 7, başındaki Zekeriya Karaman ile Erdoğan’ın yayında yer alır.
AKP, 3 Kasım 2002’de iktidar olur. 10 ay sonra Kanal 7’nin sermayesi 8 trilyon 100 milyar TL’ye çıkar.
Almanya’da Deniz Feneri Derneği üzerinden toplanan paraların Türkiye’ye gönderilmesi, ardından izlerinin kaybolması Akman yargısınca soruşturulur, hem dernek, hem de derneğin başındaki Zekeriya Kahraman suçlu bulunur. Bugün de Zekeriya Kahraman Kanal7’nin tepesindedir.
AKP yöneticileri Kanal 7’nin kuruluşundan beri, Kanal / de AKP’yi başından beri desteklemektedir. Kanal 7 Medya Grubu, Kanal 7, Ülke TV, Kanal 7 Avrupa, İzle7 ve TVT televizyonları, Radyo 7 ve Haber7.com ile AKP’nin basın sözcüsü gibi çalışmaktadırlar.
AKİT MEDYA – 1993
1989’da Mustafa Karahasanoğlu Nakşibendi tarikatına yakın arkadaşları ile Cuma dergisini çıkarır. 1993’te, “Ümmetin Sesi” dergisi ve “Beklenen Vakit” adıyla gazete çıkarılır. Daha sonra ismi Akit olarak değiştirilir, 2001’de Anadolu’da Vakit adını alır. 2015 yılında AKİT TV kurulur.
90’lı yıllarda Akit gazetesi cumhuriyet karşıtı tutumu sebebiyle çok sayıda davaya muhatap olunca isim ve künye değişikliğine yöneldi. Akit, Yeni Akit, Vakit, kullandığı isimlerden bazılarıdır.
Gazete ve televizyonu ile bu medya grubu AKP iktidarının başından beri gözü kara taraftarıdır.
ALBAYRAK MEDYA GRUBU – 1995
Albayrak Medya Grubu, 1995’de Yeni Şafak Gazetesi ile yayına başlar. 2007’de TVNET televizyonu kurulur. 2012’de çocuk, magazin, öykü ve mutfak dergilerinin dışında aylık olarak Derin Tarih, Nihayet, Gerçek Hayat, Z Raporu adlı dergiler çıkarılır.
2013’de dijital yayınlar da eklenir. yenisafak.com, gzt.com, Arkitekt, Mecra, Zpor, Gazete Manşet, GZTMZT, Jurnal.ist gibi yayınlar devreye sokulur.
Albayrak Medya, 1 gazete, 1 televizyon, 10 dergi, 6 dijital platform ile AKP iktidarına sorgusuz desteğini sürdürmektedir.
TRT / TÜRKİYE RADYO TELEVİZYON KURUMU – 2002
Devlet medyası olan TRT, 2002 öncesi daha çok seçim dönemlerinde muhalefet partilerine adil davranmadığı yönünde haklı eleştirilere uğramakla birlikte 2002’de, devlet medyası olmaktan da çıkarak iktidar partisinin medyasına dönüştü.
TRT 1, TRT 2, TRT Haber, TRT Avaz, TRT Türk, TRT Kurdî, TRT World, TRT Arabi, TRT 3 televizyonları ile, TRT Radyo 1, TRT FM, TRT Radyo Haber, Türkiye’nin Sesi Radyoları ile, 41 dil ve lehçede yayın yapan Voice Of Turkey’in (VOT) VOT East, VOT West ve VOT World olarak 41 dil ve lehçede yayın yapan radyoları ile, İngilizce yayın yapan TRT Radyo World ve Arapça yayın yapan TRT Radyo Arabi ile, (spor, belgesel ve çocuk yayınlarını saymazsak) 9 televizyon, 9 radyo ile, devlet medyası olmasına rağmen “AKP Medya İmparatorluğu”nun en önemli parçaları arasında sayılabilir.
Lalegül TV – 2005
İsmailağa Cemaatinin Cübbeli Ahmet kolu, 2005 yılında Lalegül Radyo’yu kurar. 2014 yılında Lalegül Tv yayına sokulur. Lalegül Yayın Grubu, AKP iktidarına destek vermektedir.
TURKUAZ MEDYA – 2007
Dinç Bilgin 12 Temmuz 1993’te atv’yi kurar.
Prima TV, Kiss TV, Yeni TV, Sabah, Yeni Asır, Bugün, Şok, Ateş, Yeni Yüzyıl, Takvim ve Fotomaç gazeteleri, Kiss FM, Yeni Radyo, Romantik Radyo, Şık FM, Radyo Sport, Aktüel, Şamdan, Para, Sinema ve birçok dergileri ile Merkez Medya Grubu oluşturulur.
TRT, Doğan Medya ve Dinç Bilgin’in medya grubu, üç büyüklerdir. Bu üç grubu kontrol eden adeta toplumun beynine hükmedecek güce sahip olabilecektir.
2000’li yıllar, bu grubun el değiştirdiği yıllar olur. Ekim 2002’de Turgay Ciner grubu kiralar.
Grup, AKP iktidarının kurulmasına daha başından destek vermektedir. Mart 2005’de Ciner, grubu satın alır.
Özal döneminde kurulan TMSF, devlet adına şirketlere, bankalara el koymaktadır. Serbest piyasa dedikleri sistemin içine, iktidar adına bir de giyotin dikmişlerdir. Özelleştirme İdaresi kamu kurumlarına, TMSF de özel şirketlere operasyon yapmaktadır. İktidara uzak duran her şirketin karabasanıdır.
1 Nisan 2007’de Kanal 1 ve Sabah gazetesinin de içinde olduğu Merkez Medya Grubu’na TMSF el koyar. Bu dev medya grubunu aynı yıl satışa çıkarır. Ne tesadüftür ki alıcı Çalık Holding adına Turkuvaz A.Ş’dir.
2013 yılında da “ben yürütemiyorum artık” diyen Çalık Grubu’ndan alınarak bizzat Bineli Yıldırım tarafından kurulan Kalyon İnşaat’ın başında olduğu ihaleci şirketlerin oluşturduğu havuza devredilir. O günden “havuz medyası” diye anılmaktadır.
Bu medya grubunun satılmasındaki usulsüzlükler ve kamu olanaklarının istismar edilmesi hakkında yargıya suç duyurusunda bulunan, seneler boyu uzatılan mahkeme süreçlerinde akıl almayacak gariplikler yaşayan Pir Sultan Abdal Derneği’nin kurucu Genel Başkanı Murtaza Demir, Oda TV’de yayınlanan 1 Aralık 2017 tarihli “Man Adası’na kadar gitmeye gerek yok Sabah-ATV nasıl el değiştirdi?” başlıklı yazısını okumanızı öneririm. Eminim siz de “bu kadarı da olamaz” diyeceksiniz.
Sonuç olarak bu dev medya grubu, çocuk, kitap, moda ve belgesel içerikli yayınların dışındaki atv, atv avrupa, ahbr, a2, anevs, apara,vav tv’den oluşan 7 televizyon kanalı ile, Sabah, Takvim, Daily Sabah, Yeni Asır, Bazaar, China Today, Aktuel Tarih gibi yayınları da içeren 7’den fazla gazete ve dergisi ile, A Haber Radyo, Turkuaz Radyo, Vav Radyo, 7-24 Dinle’den oluşan 4 radyo kanalı ile, turkuvazradyolar.com, sabah.com.tr, yeniasir.com.tr, takvim.com.tr, ahaber.com.tr, teknokulis.com, dailysabah.com, dailysabah.com Arapça, dailysabah.com Almanca, fikriyat.com, anews.com, dailysabah.com Rusça gibi 12 ayrı yayının internet gazetesi ve sitesi ile, dini ve psikolojik içerikteki 3 ayrı yayınevi ile, esas olarak 2007’den beri AKP iktidarının 24 saat propaganda makinesi gibi çalışmaktadır.
BEYAZ TV – 2010
24 Mayıs 2010’da Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek tarafından kuruluyor. Beyaz Tv, kurulduğundan beri de AKP iktidarının ve Erdoğan’ın sorgusuz sualsiz destekçileri arasına katılmıştır.
DEMİRÖREN MEDYA – 2011
Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Doğan Medya, basının amiral gemisi unvanına sahip olan Hürriyet Gazetesine, uzun yıllar satış rekorları kıran Posta Gazetesine, Milliyet ve Vatan gibi önemli gazetelere, televizyon dünyasında çok izlenenler arasındaki kanalları ile etkili bir medya grubu idi.
Hürriyet, Posta ve Fanatik gazetelerinin günlük toplam baskıları 670 bin, Milliyet ve Vatan’ın ise 230 bin civarındadır. Toplamda 900 bin olan sayıları ile o günlerde bütün gazetelerin 3,1 milyon olan toplam satışı içinde üçte birdir. Devasa bir okur pazarıdır bu.
1992 yılında Simavi ailesinden Hürriyet’i satın alan Dinç Bilgin ve Erol Aksoy, 1994 yılına Aydın Doğan’a satarlar. Aydın Doğan, Vehbi Koç’un çocuklarından biridir ve AKP’ iktidarına karşı cepheden karşı çıkamasa da destek verenler arasında değildir. Dengeci, hatta iktidarı okşayan bir çizgi izler.
Ancak iktidarda kalmayı medyayı kontrol etmeye dayandıran AKP için, Doğan Medya ele geçirilmesi öncelikli olanlardandır. Doğan grubu ılımlı davrandıkça, AKP daha da üzerine gitmekte, her yolla yıpratmaya, sindirmeye çalışmaktadır. Maliyeciler de tepesine biner grubun. 2009’da Doğan Grubu’na 4,2 milyar TL vergi cezası keserler. Aydın Doğan, “her şeyin temeli siyasi” diyerek baskıların sebebini teşhir eder.
Doğan Grubu, iktidarın baskılarından sıyrılabilmek için CNN Türk ve Hürriyet’ten iktidara karşı eleştirel tavır alan gazetecileri de işten çıkarır. Ancak bu da iktidarın holding’i ele geçirme iştahını frenlemez.
Aydın Doğan, 2011’da grubun iki önemli gazetesini, Milliyet ve Vatan’ı, iktidara yakın durmasıyla meşhur olan Demirören grubuna satar. İktidara yayınlarıyla da teslim olan Doğan Medya, AKP’ye bizzat gazetelerini sunmaktadır artık.
Milliyet’in köşe yazarlarından Metin Münir, 2012’de bir söyleşide satış hakkında şöyle diyor: “Gazeteyi satın alan Erdoğan Demirören tutucu, AKP yandaşı bir iş adamı. Onun esas amacı Başbakan’ı memnun etmek, medya dışındaki şirketleri için yönetimi dost edinmekti. Milliyet’i Başbakan’ın oluru ile aldı.” (https://t24.com.tr/haber/metin-munir-demiroren-milliyeti-basbakanin-oluru-ile-aldi,217148)
Sonuç olarak AKP iktidarı, Sabah-ATV grubuna yaptığı TMSF aracılığıyla el koymak yerine, Doğan Medya’yı maliyecilerle teslim alır, satmaya zorlar. Milliyet ve Vatan gazetelerinden sonra, 2018’de medya grubunun kanalını da Demirören’e satmaya mecbur olur Grup.
Hürriyet, Milliyet, Posta, Hürriyet Daily News, TİME gibi 5 gazetesi, Kanal D, CNN Türk, tv2, Kanal D Romanya, Euro D, Dream TV, Dream Türk gibi 7 televizyonu, Ekonomist, Capital gibi 2 ekonomi dergisi, Radyo D, Slow Türk, CNN Türk Radyo, Radyoom.com gibi 4 radyosu, hurriyet.com.tr, posta.com.tr, gazetevatan.com, hurriyetdailynews.com gibi 4 dijital platformu ve Demirören Haber Ajansı ile Demirören Medya, AKP iktidarının medya sözcüsü gibi çalışmaktadır.
DİYANET TV – 2012
TRT ve Diyanet İşleri Başkanlığı, 2012’de Diyanet TV’yi kuruyorlar. 1 yıl boyunca TRT Anadolu ile dönüşümlü yayın yapılır. 2013’de logosu değişir ve 24 saat yayına geçer.
Aynı tarihte Diyanet Radyo da yayına başlar. Diyanet Tv yayına başlayınca TRT Anadolu yayına son verir. 2018’de Diyanet medya ile TRT ortaklığı bitirilir. Mart 2023’de YouTube’de yayına başlayan Diyanet TV Çocuk, iki ay sonra TRT Diyanet Çocuk televizyonu olur.
Diyanet medya, bütün medya organlarıyla devletin kurumu gibi değil, AKP iktidarının medya uzantısı gibi çalışmaktadır.
SEMERKAND TV – 2013
Nakşibendi’lerin Menzil kolu, 2013 yılında Semerkand Tv’yi kurar. Daha o yıl şirketin sermayesi 18 milyon TL’dir. 8 Temmuz 2015’te sermayesi 21 milyon 900 bin TL’ye yükselir.
AKP iktidarı döneminde güçlenen tarikat, ve onun televizyonu, iktidarı sorgusuz sualsiz desteklemektedir.
TÜRK MEDYA – 2013
Akşam gazetesinin ilk yayını 1918’dedir. O tarihte Millî Mücadele‘yi destekler. Ancak zikzaklı bir çizgisi olur. Milli mücadeleye tavır aldığı, sonraki yıllarda Nazi Almanya’sını desteklediği olur. 60’ların ikinci yarısında CHP’yi destekler. 1971’de kısa süreyle Türk-İş yönetiminde, sonra TGS’nin denetiminde yayın yapar.
1975’de Rıdvan Seyhan–Şekip Altay ikilisi satın alır. 1982’de yayına ara verilir. 1994’de Ilıcak ailesinin eline geçer. 1997’de Çukurova Holding satın alır.
Akşam gazetesi TMSF’nin de alanına girer. 2013’de TMSF Çukurova Holding’e el koyduğunda Akşam gazetesine de el koyar.
2013’de Çukurova Holding ile Sancak Medya Grubu anlaşmaya varır, Türkmedya Yayın Grubu’na satılır. Gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği’ne AKP Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan atanmıştır.
Türk Medya Yayın Grubu, 2008’de TMSF‘nin elindeki 24 TV’nin ve Star gazetesinin Ethem Sancak’a satılmasıyla kurulur. Aynı yıl Ethem Sancak, elindeki bütün medya şirketlerini Tevhit Karakaya’ya satar ve Sancak Medya feshedilir.
Ancak TMSF 2013’de Çukurova Holding‘in elinden aldığı 360 Tv’yi, Akşam ve Güneş gazetelerini, Alem FM ve Lig Radyo’yu Sancak Grubuna satar. Sancak grubu ise, 2017 yılında Zeki Yeşildağ’a satar. Rizespor ve Kasımpaşa Spor yöneticilerinden olan Yeşildağ, Erdoğan’ın yakın arkadaşlarından ve AKP’nin de yöneticilerindendir.
Türk Medya böyle oluşur.
2019’da Star ve Güneş gazeteleri basılı yayını sonlandırır, Güneş, Akşam gazetesinin eki olarak, Star gazetesi ise internet üzerinden yayına dönüşür.
Bugün Akşam gazetesi, 24 TV, 360 Tv ve TV 4 televizyonları, internet gazetesi olarak Güneş, Star Gazetesi, Alem ve Platin Dergi, radyo alanında da Alem Fm ve 24 Radyo yayınlarıyla AKP’ye destek vermektedir.
CİNER MEDYA GRUBU – 2014
Show TV, Show Radyo ile birlikte, 1 Mart 1991’de Erol Aksoy, Dinç Bilgin, Haldun Simavi ve Erol Simavi tarafından Fransa’da kurulur, 1 Mart 1992’de Türkiye’de yayın hayatına başlar.
1997’de Erol Aksoy’a geçen Tv, 1999’da Mehmet Emin Karamehmet tarafından satın alınır.
18 Mayıs 2013’de TMSF, Mehmet Emin Karamehmet’in, Show TV’nin de aralarında bulunduğu varlıklarına el koyar. Çukurova Holding de TMSF’nin eline geçmiştir artık
Haziran 2013’de TMSF, el koyduğu Show TV, Show Türk ve Show Max’i 402 milyon dolara Ciner Medya Grubu’na satar. Satışın iptali için dava açılır, yargı yürütmeyi durdurma kararı verir. TMSF sattıklarını geri alır. Ancak yargı sonuçta, Show TV’nin haklarını yeniden Ciner Yayın Holding’e verir. 9 Ocak 2015’te ise, Çukurova Holding’in şikayeti üzerine yargı, Show TV’yi Ciner Yayın Holding’den alır. Kanal yeniden TMSF’ye geçer. 5 Haziran 2015’te, mahkeme kararı bir kez daha yenilenir ve Show TV’nin Ciner Yayın Holding’e geri verilmesini karara bağlar.
Habertürk Tv Ve Gazetesi
Habertürk TV ve Habertürk Radyo, 2007’de, Habertürk Gazetesi ise 2009’da Ciner Holding tarafından kurulur. Gazete 9 yıl sonra kapatılır, internet gazetesi olarak devam eder.
Bloomberg Ht
Amerikan medyası olan Bloomberg Tv, Ciner Yayın Holding’i yanına alarak 2010’da Türkiye’de Bloomberg HT Türkiye ve Bloomberg HT Radyo’yu kurar. Aynı ortaklık 2015’te de ekonomi ve finans alanında Business HT’yi kurar.
Ciner Medya, Show Tv, Habertürk ve Bloomberg televizyonları ile, Habertürk ve Bloomberg HT Radyo’ları ile, Habertürk internet gazetesi ile, AKP iktidarının propaganda aracı gibi durmaktadırlar.
DOĞUŞ YAYIN GRUBU – 1999
NTV ve Star Tv
Nergis Televizyonu ya da kısaca NTV, 1996’da Cavit Çağlar ve Nuri Çolakoğlu tarafından kurulan, ilk haber kanalıdır. 1999’da Cavit Çağlar’a yapılan operasyon NTV’yi satmasıyla sonuçlanır. Doğuş Yayın Grubu televizyonu satın alır.
*
Özel televizyonlara izin henüz çıkmamışken, Ahmet Özal ve Cem Uzan, 1989’da “Star 1” televizyonunu Almanya üzerinden yayına sokarlar. 1994’te özel televizyonlara izin çıkar.
1992’de ortaklık bozulmuş, Cem Uzan kanalın adı İnterStar olarak değiştirmiştir. Star TV, Kral TV ve Teleon TV gibi yeni kanallar kurulur.
2002 genel seçimlerinde Cem Uzan’ın başkanı olduğu Genç Parti yüzde 7,5 oy almıştır. AKP iktidarı 2004 yılında TMSF’yi Cem Uzan’ın mal varlıkları için de harekete geçirir. 14 Şubat 2004’te TMSF, Cem Uzan’ın bütün mallarına, televizyonlarla birlikte el koyar.
2005’te TMSF, televizyonları 306,5 milyon dolara Doğan Holding’e satar. Doğan Grubu ise 2011’de Doğuş Yayın Grubuna satar. Kral Tv ve Teleon kapalı olmakla birlikte yayın hakları halen Doğuş grubundadır.
Halen Doğuş Hrubunun yayınları olarak NTV ile Star Tv Televizyonları ve NTV Radyo AKP yanlısı yayınlar yapmaktadırlar.
BENGÜ TÜRK TV -2015
Bengü Türk TV, 2007’de yayına başlar. Milliyetçi Hareket Partisi’ne yakındır.
2015’te Devlet Bahçeli’nin Erdoğan’a ve AKP’ye karşılıksız desteğini ilan etmesi, Bengü Türk’ün yayınlarını da etkiler. Bengü Türk de AKP iktidarına karşılıksız desteğe başlar.
7 Mart 2021’de televizyonun yayını durdurulur, 3 gün sonra 10 Mart 2021’de yayına yeniden başlar.
Bengü Türk, 2015’ten beri AKP iktidarına destek verenler kervanındadır.
KARAR GAZETESİ – 2016
28 Nisan 2015’te Akşam ve Star gazetelerinden ayrılanlarca e-gazete olarak yayına başlar. 7 Mart 2016’da ise kağıt baskılı gazete olur.
Sahibi Mehmet Aydın görünmekle birlikte, yayın politikalarını Ahmet Davutoğlu’nun belirlediği medya dünyasında konuşulmaktadır.
Gazete, Davutoğlu’nun 13 Eylül 2019 tarihinde AKP’den istifa etmesine kadar AKP iktidarına destek vermiş, o tarihten sonra da muhalif gazetelerin arasına katılmıştır.
HABER GLOBAL – 2018
Azeri Elnur Abdullayev ve CEO’su ise Mammad Gulmammadov tarafından 2018’de Global Media Grubun’un parçası olarak haber kanalı Haber Global kurulur.
Kökü dışarıdaki bu yayın grubu da AKP iktidarına destek verenler arasındadır.
TV100 – 2019
Kanal, 15 Temmuz 2014 tarihinde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Ahmet Edip Uğur’un oğlu İsmail Uğur tarafından Balıkesir’de kuruluyor.
Nisan 2019’da Necat Gülseven satın alıyor ve gazete merkezini İstanbul’a taşıyor.
Televizyon AKP iktidarına destek vermektedir.
SONUÇ
AKP’li belediyelerden ilan alamayacağını bilerek mecburen AKP politikalarının yanında tavır gösteren yerel gazete ve televizyonları, ideolojik yakınlığı sebebiyle AKP iktidarının her adımını gönüllü olarak destekleyen yerel medyayı, konumuzun dışında tuttuk.
31 Mart 2024 tarihi itibariyle ulusal çapta yayın yapan medyayı dikkate aldığımızda, AKP iktidarının yanında davranan, davranmak zorunda bırakılan, varlığı ele geçirilerek AKP’li kişi ya da şirketlerin emrine sunulanları, yani “AKP’nin Medya İmparatorluğu”nun unsuru haline getirilenleri, şu şekilde sıralamak mümkün görünüyor,
TELEVİZYONLAR: TGRT Haber, KonTV, Kanal 7, Ülke TV, Kanal 7 Avrupa, İzle7, TVT, TVNET, Akit TV, TRT 1, TRT 2, TRT Haber, TRT Avaz, TRT Türk, TRT Kurdî, TRT World, TRT Arabi, TRT 3, Atv, atv avrupa, ahbr, a2, anevs, apara, vav tv, Beyaz Tv, Kanal D, CNN Türk, tv2, Kanal D Romanya, Euro D, Dream TV, Dream Türk, Diyanet TV, 24 TV, 360 Tv, TV 4, NTV, Star Tv, TV 100, Bengü Türk TV, Habertürk Tv, Show TV, Show Türk, Show Max, Bloomberg HT Türkiye, Business HT, Haber Global, Tv42, Ekotürk, Semerkand Tv, Lalegül Tv olmak üzere 49 ulusal televizyon.
RADYOLAR: TGRT FM, Radyo 7, TRT Radyo 1, TRT FM, TRT Radyo Haber, Türkiye’nin Sesi Radyoları, VOT East, VOT West, VOT World, TRT Radyo World, TRT Radyo Arabi, A Haber Radyo, Turkuaz Radyo, Vav Radyo, 7-24 Dinle, Radyo D, Slow Türk, CNN Türk Radyo, Radyoom.com, Diyanet Radyo, Alem Fm, 24 Radyo, Habertürk Radyo, Bloomberg HT Radyo, NTV Radyo, Show Radyo, Lalegül Radyo, Konya Fm olmak üzere 28 Ulusal Radyo
GAZETELER: Türkiye Gazetesi, Yeni Şafak Gazetesi, Yeni Akit, Sabah, Takvim, Daily Sabah, Yeni Asır, Bazaar, China Today, Hürriyet, Milliyet, Posta, Hürriyet Daily News, TİME, Akşam Gazetesi, Yeni Konya Gazetesi olmak üzere 16 Ulusal Gazete
DERGİLER: Derin Tarih, Nihayet, Gerçek Hayat, Z Raporu, , Skyroad, Aktuel Tarih, Ekonomist, Capital, Alem, Platin olmak üzere ekonomi ve tarih alanında 10 dergi
AJANSLAR: Anadolu Ajansı,İhlas Haber Ajansı ve Demirören Haber Ajansı
İNTERNET SİTELERİ: Haber7.com,Güneş, Star Gazetesi, yenisafak.com, gzt.com, Arkitekt, Mecra, Zpor, Gazete Manşet, GZTMZT, Jurnal.ist, turkuvazradyolar.com, sabah.com.tr, yeniasir.com.tr, takvim.com.tr, ahaber.com.tr, teknokulis.com, dailysabah.com, dailysabah.com Arapça, dailysabah.com Almanca, fikriyat.com, anews.com, dailysabah.com Rusça, hurriyet.com.tr, posta.com.tr, gazetevatan.com, hurriyetdailynews.com, , Konhaber veBelge olmak üzere 29 internet sitesi.
*
Not: 3 bölümlük dizi yazımızın son bölümünde AKP’nin bu gördüğünüz devasa imparatorluğu ile sosyal medyanın derme çatma olanakları arasında yıllardır süren savaşı ele alacağız. Şimdilik şu kadarını belirtmeliyim ki, imparatorluğun bu devasa gücüne rağmen, sosyal medya ile savaşında tarihi sorunlar ilginç biçimde sonuçlanmış.
Devam edecek
Author Profile
Latest entries
- ana manşet25/09/2024Yasalara göre işçinin sendikal hakları
- ana manşet23/09/2024İntihal ya da aşırma…
- ana manşet19/09/2024İşverenler için artık bütün sendikalar kırmızı
- ana manşet17/09/2024Polonez saldırısı