Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırma Enstitüsü Müdürü Anatoly Petrukovich 8 Nisan’da düzenlediği basın toplantısında “Uluslararası ay istasyonuna başka ülkelerin de katılması planlanıyor; bu sadece Rus-Çin veya Çin-Rus istasyonu değil, örneğin Türkiye’den ve diğer ülkelerden de istasyona katılım için başvurular var” dedi.
Türkiye, ILRS’ye üye olmak için başvuran ilk ‘NATO üyesi’ oldu. Türkiye’nin başvurusu kabul edilirse Venezuela, Pakistan, Azerbaycan, Belarus, Güney Afrika, Mısır ve Tayland gibi ülkeler arasına katılarak ILRS’nin 10’uncu üyesi olacak.
Moskova ve Pekin, ortak bir Uluslararası Bilimsel Ay İstasyonunun oluşturulmasını 2025’ten itibaren iki aşamada başlatmayı planlıyor. İstasyon; araştırma, güç, kalkış ve iniş, yörünge ve deney modüllerinin yanı sıra bir komuta merkezi, bir verici uydu, bir telekomünikasyon istasyonu ve teknoloji doğrulama ve gözetleme modüllerini içerecek. Projenin amacı, Ay’ın keşfi ve kullanımı da dahil olmak üzere çok disiplinli ve çok amaçlı araştırma çalışmaları yürütmek.