Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı; “Emeğin, Sendikal Örgütlenmenin ve İstihdamın Geleceği” başlıklı 13. çalışma meclisi Toplantısı Ankara’da düzenlendi.
Toplantıya Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay katıldı.
“ASGARİ ÜCRET GEÇİM ÜCRETİ DEĞİLDİR”
Asgari ücretin Türkiye’de bir geçim ücreti olduğunu belirten Hak-İş Genel Başkanı Arslan, “Asgari ücret özellikle gelişmiş ülkelerde asgari istisnai ücrettir. Avrupa Birliği ülkelerinde asgari ücretle çalışanların sayısı yüzde 10’u geçmiyor. Ve asgari ücretle çalışmak Avrupa Birliği’nde sosyal destek gerektiriyor. Eğer asgari ücretle çalışıyorsanız sosyal destek alıyorsunuz. Çünkü asgari ücret, minimum ücrettir. Ama bizim ülkemizde asgari ücret bir geçim ücreti oldu. Bir ortalama ücret oldu” şeklinde konuştu.
“GSMH’DAN EMEĞİN PAYI GİDEREK AZALIYOR”
Dünyada ve ülkemizde mevcut gelir eşitsizliği sorununa da değinen Arslan, emeğin Gayri Safi Milli Hasıla’dan OECD ülkelerinde %55-60 pay alırken, ülkemizde bu oranın %24 olmasının üzücü bir durum olduğunu vurguladı. Arslan, “Dünyada gelir eşitsizliği sıralamasında OECD’nin yaptığı bir çalışma var. Türkiye Meksika, Şili, Kosta Rica’dan sonra dördüncü sırada. Türkiye gibi bir ülke. Gayri safi milli hasıla son yirmi yılda üç kat artmış bir ülkede, gelir adaletsizliği, gelir eşitsizliği bakımından dünyanın en sondan dördüncü ülkesi. Bu Türkiye’ye yakışmıyor. Bu bize yakışmıyor” dedi.
“50 YILDIR BU SORUNU ÇÖZEMEDİK”
ILO delegeliği sorununa da değinen Arslan, Türkiye’nin 50 yıldır bu sorunu çözemediğine dikkat çekti. AB ülkelerinin hemen hemen hepsinde birden fazla işçi konfederasyonu temsilcileri olduğu için delegelikte dönüşümlü bir sistem uygulandığına dikkat çeken Arslan, “Bu sistem İtalya’da var, İspanya’da var, Portekiz’de var, Belçika’da var, Fransa’da var, var da var. Biz otuz yıldır uğraşıyoruz. Bu ülke bunu başarabilecek durumda. Biz bir araya gelebiliyoruz. İşçi, memur konfederasyonları bir arada bunları oturup konuşabiliyoruz. Peki bunlara neden çözüm bulamıyoruz? Türkiye’nin emek kesiminin gerçekten dönüşümlü bir sistemde temsil edilmesini talep ediyoruz. Maalesef bunu başaramıyoruz.” diye konuştu.
“ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI”
İş güvencesi konusunda Türkiye’de yaşanan sorunlara da değinen Arslan, Türkiye’deki sendikalı oldukları için işçilerin işten kovulma korkusuyla çalıştıklarını hatırlattı. Arslan, “O zaman işçilerin örgütlenmesinin önündeki birinci engel mutlak bir iş güvencesinin olmamasıdır” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Arslan, çalışma hayatıyla ilgili yasaların torba kanun içerisinde ele alındığına dikkat çekerek, sendikaların, konfederasyonların yapılan düzenlemeleri geç bilgi sahibi olduğuna dikkat çekti. Arslan, çalışma hayatına yönelik yasal düzenlemelerin sosyal diyalog anlayışıyla hayata geçirilmesi önerisinde bulundu.
“ÇALIŞANLARIN ÜCRETLERİNDEN ALINAN VERGİ ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ”
Pandemi sonrasında çalışanların ücretlerinden alınan vergi dilimlerinin yüzde 10 ile sınırlandırılması konusunda ısrarla mücadele ettiklerini ifade eden Arslan, “HAK-İŞ olarak kriz dönemlerinde yüzde on vergi sınırlandırılması konusunda talepte bulunduk. Bununla beraber Türkiye’ye yakışan bir vergi reformuna ihtiyacımız var. HAK-İŞ olarak dört aydır çalışıyoruz. HAK-İŞ Akademimiz tarafından vergi konusunda yaptığımız çalışmaları yakın bir zamanda kamuoyuyla paylaşacağız” hatırlatmasında bulundu.
ARSLAN, ÇALIŞMA HAYATININ SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Arslan, toplantıda iş kazaları, kayıt dışı çalışma, kadro alamayan işçilerin durumu, tayin ve becayiş durumu, geçici ve mevsimlik işçilerin yaşadığı sıkıntılar, KÇP’nin yerel yönetimlerde uygulanması, işçi emeklilerinin durumu, işkolu değişikliği, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerle ilgili teşviklerin devam etmesi, Lezita grevine ilişkin tespit ve taleplerini iletti.
Author Profile
Latest entries
- ana manşet06/11/2024Yılın ilk 10 ayında 1540 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti
- ana manşet05/11/2024Aile hekimleri yeni yönetmeliğe karşı iş bıraktı
- ana manşet04/11/2024Aile hekimleri yeni yönetmeliğe karşı üç gün iş bırakacak
- ana manşet04/11/2024İstanbul’daki 4 belediyede işçiler süresiz iş bıraktı