Zeit Online (Alman)’da dün “33 trilyon dolarlık girdap” başlıklı bir makale yayınlandı. ABD’nin, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hiç olmadığı kadar borçlu durumda olduğu ve bu durumun küresel ekonomi için bir tehdit haline geldiği belirtilen makaleden bazı bölümler aşağıdaki gibi.
IMF’nin yeni endişesi: Ya ABD borçlarını kontrol altına alamazsa
“Dünyanın dört bir yanından maliye bakanları ve merkez bankası başkanları Washington’daki Uluslararası Para Fonu’nda (IMF) buluştuklarında odak noktası genellikle ağır borçlu ve yardıma ihtiyaç duyan yoksul ülkeler oluyor. Ancak geçen hafta sona eren IMF bahar toplantısında bilindik endişelere bir yenisi daha eklendi: Ya ABD borçlarını kontrol altına alamazsa? Ya gezegenin en büyük ekonomisinin hükümeti eskisi gibi devam ederse ve hızla daha fazla kredi alırsa?
IMF uzmanları bu gelişmenin küresel ekonomi için tehlike oluşturduğuna inanıyor. IMF raporunda ABD maliye politikasının “endişe verici” olduğu, “uzun vadeli sürdürülebilir finansla tutarlı olmadığı” ve “küresel finansal istikrar için risk” oluşturduğu belirtiliyor.”
Her şey harika görünüyor
“İlk bakışta bu şaşırtıcı görünüyor. Çünkü görünürde ABD’de her şey harika görünüyor. Ekonomi neredeyse diğer sanayileşmiş ülkelerden daha hızlı büyüyor. İşsizlik düşük . Ve birçok ülkede politikacılar, ABD Başkanı Joe Biden’ın iç ekonomiyi desteklemek için kullandığı neredeyse tükenmez sübvansiyonlara kıskançlıkla (ve korkuyla) bakıyor . Özellikle diğer ülkelerdeki solcu politikacılar, ABD hükümetinin pil hücreleri ve bilgisayar çiplerinin üretimini sübvanse ettiği Enflasyonu Azaltma Yasası veya Çipler ve Bilim Yasası gibi programların taklit edilmeye değer olduğunu düşünüyor.”
Ama borç GSYİH’nın %122’si
“Ancak başkanın ekonomi politikası “Bidenomics”in karanlık bir tarafı var: Büyümenin tamamı krediyle finanse ediliyor. Ve alışılmış standartların tamamen dışında bir ölçekte. ABD’nin borç yükü tarihi boyutlara yaklaşıyor. IMF’nin hesaplamalarına göre geçen yıl 33,4 trilyon dolarlık ulusal borç, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 122’sine tekabül etti. İtalya (yüzde 137) ya da Yunanistan (yüzde 169) gibi çok az ülkenin borcu daha da yüksek. Almanya ise yüzde 64’te.”
Bütçe açığı en yüksek sanayi ülkesi ABD
“Bu aynı zamanda ABD hükümetinin yeni kredi alma hızından da kaynaklanıyor. Geçen yıl bütçe açığı (gelir ve gider arasındaki kredilerle doldurulması gereken boşluk) ekonomik üretimin yüzde 8,8’ini oluşturuyordu. Başka hiçbir sanayi ülkesi bu kadar yüksek bir bütçe açığı kaydetmedi; Almanya’nınki yalnızca yüzde 2,1’di. ABD’nin bütçesinde son 80 yılda yalnızca iki kez büyük bir boşluk oluştu: küresel mali krizden sonra (2009-2012) ve korona salgını sırasında.”
Author Profile
Latest entries
- Amerika04/11/2024Güney Kıbrıs Rum Yönetimi: ABD ile ilişkilerimiz tarihi zirvesinde
- ana manşet04/11/2024İspanya’da krala ve başbakana çamurlu protesto
- ana manşet03/11/2024ABD-İran arasındaki rehine krizinin 45. yıl dönümü… Küresel emperyalizme karşı milli mücadele gününde ABD protestosu
- ana manşet03/11/2024Hamaney: ABD ve İsrail, her eylemlerinin sert bir şekilde karşılık bulacağını bilmeli