Felsefeci Şükrü Alkan, yeni kitabı ‘Felsefe dünyası’ için hazırladığı arka kapak yazısında “Nasıl düşünüyoruz veya düşünebilmeliyiz?
Öncelikle belirtmeliyim ki; Dil- ve söylemde imge olmadan diyalektik düşünemeyiz. Dilde imgeyi var etmemiz olgu -fenomenolojik meseleyi daha iyi anlamamıza yol açar.
Maddi gerçeğin temelinde oluşan devinimler ve değişimler, olgu meselesi ile bakıldığında, imge, dilimizde yer alır. İmge ile açıklarız, olay ve meselelerimizi.
İmge olmadan değişimlere anlam vermek mümkün değildir. Değişimleri anlaşılır kılmak, maddi gerçeği, maddi dünyanın bir parçası olarak maddi temelleri göz ardı etmeden- insan, konuştuğu zaman diline belirsizlik değil, bilinçle kullandığı dil, ‘diline’ – düşüncesine egemen olur.
Değişim beyinde başlar ve beyin ile anlam kazanırken kavramlaşan eylem, hareket ve düşünce, bir şeyi değiştirmiştir artık.
Toplumsal olarak değişimin yansımaları, bilinç düzeyinin değişime uğradığını gösterir ve o bilinç yenidir, yeni var olandır. Olmakta olanın bilinci ile etkileşime girer, bu, etkileşimin arzu edilmeyen sonuçlarını da oluşturur.
Ama etkileşim, diyalektik olgu olarak devam eder ve sürekli olandır olan. Sürekli değişim süreksiz olan nitelikli bir değişime yol açar” diyerek diyalektiğin önemine vurgu yaptı.
Dionysos Yayın etiketiyle yayımlanan kitap şuan için yayınevinin internet sitesi üzerinden ön satışa sunuldu. Kitabın gelecek hafta ise raflardaki yerini alması planlanıyor.
Author Profile
Latest entries
- ana manşet03/10/2024Depresyon ve etkilerinin sonucu, sosyo-kültürel ve eko-nomik-lojik yaşamsal bozukluk – bağın dağılmasıdır-2
- ana manşet26/09/2024Depresyon ve etkilerinin sonucu, sosyo-kültürel ve eko-nomik-lojik yaşamsal bozukluk – bağın dağılmasıdır
- ana manşet19/09/2024Sermayenin hegemonik niteliği ile saf öznenin eleştirisi
- ana manşet12/09/2024Yaşam-ın-dan koparılan çocuk