Ukrayna, ABD Başkanı Joe Biden’ın izin vermesinden birkaç gün sonra ABD yapımı uzun menzilli füzelerle Rusya topraklarına saldırdı.
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun, Rusya’nın Bryansk Bölgesi’ne çok sayıda ABD yapımı ATACMS füzesi fırlattığını ve bunlardan bazıları engellendiğini açıkladı.
Açıklamaya göre Kiev, Salı sabahı erken saatlerde ATACMS olarak tanımlanan altı uzun menzilli balistik füze ateşledi. Bunlardan beşi S-400 ve Pantsir hava savunma sistemleriyle engellendi. Bir diğeri ise hasar görmesine karşın Bryansk Bölgesi’ndeki bir Rus askeri üsse düşerek yangına neden oldu. Yangının kısa sürede söndürüldüğü ifade edildi. Rusya ordusu, olayda herhangi bir hasar meydana gelmediğini belirtti.
Ukrayna medyası daha önce Kiev’in çatışma sırasında ilk kez uluslararası olarak tanınan Rus topraklarına ATACMS füzeleri ateşlediğini bildirmiş ve fırlatmanın iddia edilen görüntülerini yayınlamıştı. Saldırının Bryansk Bölgesi’ndeki bir mühimmat deposunu hedef aldığı bildirilse de Kiev’deki askeri yetkililer iddiaları doğrulamadı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, olayın ardından yaptığı açıklamada, “Batı, Ukrayna ihtilafını tırmandırmak için çalışıyor gibi görünüyor” dedi.
Rusya’nın batısında yer alan Bryansk Bölgesi, Ukrayna ve Belarus ile sınır komşusu.
PUTİN, YENİ NÜKLEER DOKTRİNİ İMZALADI
Bugün erken saatlerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ülkenin yeni nükleer doktrininin yürürlüğe sokan kararnameyi imzaladı.
Putin’in Eylül ayında ilk kez duyurduğu değişiklikleri yürürlüğe koyan Kararname, Salı günü, önemli askeri belgenin revize edilmiş bir versiyonuyla birlikte yayınlandı.
Yeni doktrine göre, Rusya, kitle imha silahlarına veya büyük konvansiyonel silah cephaneliklerine sahip düşman güçler ve askeri bloklar tarafından gerçekleştirilecek saldırıları önlemek için nükleer caydırıcılık kullanabilir. Diğer taraflara Rusya’ya karşı bir saldırı hazırlamaları ve başlatmaları için egemenlik alanlarını sağlayan ülkeler de bu politikaya tabii olacak.
Nükleer silahları olmayan bir blok da dahil olmak üzere, bir bloğun tek bir üyesinin saldırısı, tüm kolektif unsurlar tarafından yapılmış bir saldırı olarak kabul edilecek. Aynı durum, resmi olarak askeri bir örgüte ait olmayan bir ulusun nükleer bir güç tarafından desteklendiği durumlarda da geçerli olacak.
Doktrinde, “Rusya’nın amacı, ülkeye saldırılması durumunda potansiyel bir saldırganın misillemenin kaçınılmaz olacağını anlamasını sağlamaktır” deniyor. Buna göre, Rus askeri müttefikleri de aynı korumadan yararlanacak.
Belgede, düşman tarafların elindeki nükleer cephaneliklerden kitle imha silahlarının ve bunların dağıtım sistemlerinin kontrolsüz yayılmasına kadar caydırıcılık yoluyla karşı eylem gerektiren on tehdit sıralanıyor. Diğer tehditler arasında Rusya sınırlarına yakın askeri yığınak, füze karşıtı füze sistemlerinin geliştirilmesi, Rus topraklarına saldırabilecek konvansiyonel silah sistemlerinin konuşlandırılması ve büyük ölçekli çevre felaketlerine yol açabilecek potansiyel sabotaj planları yer alıyor.
Nükleer misilleme tetikleyicileri listesi artık, bu tür silahlar Rus hava sahasına girdiğinde düşman uçakları, füzeleri ve insansız hava araçları kullanılarak yapılacak büyük bir saldırı hakkında doğrulanmış istihbaratı da içeriyor.
Rusya Devlet Başkanı, ülkenin nükleer cephaneliğini kullanıp kullanmama konusunda karar veren resmi kişi olmaya devam ediyor. Ayrıca, bu tür silahlarla ilgili niyetlerini ve eylemlerini yabancı ülkelere iletme yetkisine de sahip.
PUTİN, ‘DOĞRUDAN SAVAŞ’ UYARISI YAPMIŞTI
Gözden geçirilmiş doktrin, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna’ya Washington tarafından bağışlanan uzun menzilli silahları Rusya’nın derinliklerine yapılacak saldırılar için kullanma izni verdiği bildirildikten birkaç gün sonra, Ukrayna’nın ABD füzelerini kullanmasından ise birkaç saat önce yayınlandı. Putin daha önce böyle bir saldırının NATO ile Rusya arasında doğrudan bir savaş oluşturacağı konusunda uyarmıştı.
Eylül ayında Putin, Ukrayna’nın Batı silahlarını kullanarak uzun menzilli saldırılar düzenlemesinin çatışmayı ciddi şekilde tırmandıracağı konusunda uyarmıştı. Putin, Kiev’in NATO üye ülkeleri doğrudan müdahil olmadan bu tür saldırılar düzenleyemeyeceğini eklemişti.
Author Profile
Latest entries
- ana manşet27/11/2024İsrail Kabinesi Lübnan ile ateşkesi onayladı… ABD’den ‘Gazze’ açıklaması
- Amerika27/11/2024Pentagon, Ukrayna’ya ABD füzelerini Rusya’ya karşı kullanma izni verildiğini doğruladı
- ana manşet26/11/2024Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden NATO’ya katılma planı
- ana manşet25/11/2024Hizbullah, İsrail’in kritik noktalarını vurdu