Geçtiğimiz hafta hem ABD hem de AB Rusya’ya karşı bu güne kadar yapılan en büyük yaptırım paketini açıklamıştı. Çin’in ABD Büyükelçiliği ise yaptırımların “ekonomik zorlama, tek taraflılık ve gözdağı eylemi” olduğunu Çin’in “Çinli şirketlerin meşru hak ve menfaatlerini kararlılıkla korumak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğini,” açıklamıştı.
İzvestiya (iz.ru) haberine göre, üç büyük Çin bankası (Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank ve Bank of China) son yaptırımlar nedeniyle Rus finans kuruluşlarından ödeme kabul etmeyi durdurdu.
Anderida Financial Group’un kurucusu Alexei Tarapovsky, Çin’in bu uygulamaya geçmeden önce önce Rus tarafını olası zorluklar konusunda önceden uyarmasının önemli olduğunu vurguladı. Impaya Rus’tan Alexei Razumovsky da “Dünya değişiyor, ABD’li düzenleyiciler tarafından kontrol edilen eski sistem ile yapım aşamasında olan yeni sistem arasında seçim yapmak zorundayız” dedi ve sorunun çözümü ile ilgili olarak Çin ve Rus yetkililer arasında görüşmelerin devam ettiğini, sorunların yakında çözülmeye başlayacağını belirtti.
Yani hem Rus tarafı hem de Çin tarafı çözüm üzerinde çalışıyor.
Bulunacak çözüm Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü geçen hafta hem ABD hem de AB tarafından açıklanan Rusya’ya karşı son büyük yaptırım paketi sadece Rusya’ya değil. Aynı zamanda Çin, Kazakistan, Hindistan, Sırbistan, Tayland, Sri Lanka ve Türkiye’ye.
https://yarinlar.com.tr/abd-ab-kanadadan-rusya-ve-rusya-ile-ticaret-yapanlara-buyuk-yaptirim-paketi/
Rusya’dan ödemelerin %40’ı Türkiye ve Çin’e yapılıyordu
First Group’tan Alexei Poroshin, Rusya’dan yapılan ödemelerin neredeyse %40’ının Çin ve Türkiye’ye gittiğini ancak Aralık 2023’ten bu yana bu ülke bankalarının, ABD tarafından kolayca takip edilebildiği için Rusya’dan dolar cinsinden gelen ödemeleri reddettiğini belirtti.
Poroshin, Çin ile ABD arasındaki ticaret dengesinin Çin ile Rusya arasındakinden çok daha yüksek olması nedeniyle şirketlerin ve bankaların riskli operasyonlardan kaçındığını sözlerine ekledi.
Ödeme hizmetleri piyasası katılımcıları birliği “Ulusal Ödeme Konseyi (NPC)” yönetim kurulu başkanı Alexander Linnikov,“… dost ülkelerin önde gelen bankaları bile Rus müşteriler için hesap açmaktan kaçınıyor ve ödemelerin geçmesine izin vermiyor. Bunun nedeni, Çinli ve Orta Doğulu kredi kuruluşlarının, Rusya’dan alt yaptırım uygulanan bankalar ve şirketlerle etkileşimleri nedeniyle ABD’nin ikincil yaptırımlarının uygulanmasından korkmaları…” dedi. Linnikov ayrıca ABD Federal Hazinesi Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’nin (OFAC) dünyanın dört bir yanındaki finans kuruluşlarını sürekli olarak Rus müşterilerle işbirliği yapmalarının istenmediği konusunda sert uyarılarda bulunduğunu açıkladı.
Nasıl çözülecek?
Yakov & Partners’ın uzman ortağı ve Central Üniversitesi İş Eğitimi ve Analitiği Merkezi Direktörü Ilya Ivaninsky’e göre ödemelerde en sorunlu sistem SWIFT. Ancak hem Rus SPFS’si hem de Çin CIPS’i ile ilgili de zorluklar var. Çünkü yapılan işlemler er ya da geç bankaların raporlarında olur ve eğer Amerikan ve Avrupa finans kuruluşlarıyla ilişkiler varsa, bu raporların tamamen şeffaf olması gerekli.
Ivaninsky, bazı büyük Rus bankalarının Çin’de temsilci ofisler açtığını ve bunun da ödeme göndermeyi çok daha kolay hale getirdiğini belirterek bu seçenek üzerinde düşünülmesi gerektiğini söyledi. Ona göre bir diğer önemli araç da ulusal dijital para birimlerinin, özellikle de dijital rublenin geliştirilmesi olabilir.
Yerel para birimleri cinsinden ödemelerde sorun yok
Haberde, VTB’nin Şanghay’daki şubesi aracılığıyla yapılan ödemen koşullarında herhangi bir değişiklik olmadığı, Çin ile Rusya Federasyonu arasında yuan ve ruble cinsinden ödemelerin gerçekleştirilmeye devam edildiği de yer alıyor.
Author Profile
Latest entries
- Amerika14/09/2024Boeing uçak üretimlerini durdurdu: 30 bin işçi grevde
- ana manşet12/09/2024Putin, BRICS’e başvuran ülke sayısını açıkladı
- ana manşet12/09/2024ABD’den Türkiye karşıtı yeni hamle… Güney Kıbrıs’la savunma işbirliği anlaşması
- ana manşet10/09/2024Lavrov: ‘Orta Doğu’da geniş çaplı bölgesel savaşı kışkırtmak isteyenler var’