İsrail’in İran’a saldırı planlarını değerlendiren ABD’ye ait gizli istihbarat belgelerinin izinsiz olarak yayımlandığı yönündeki iddialar Washington’ı karıştırdı. ABD, iddialara ilişkin inceleme başlattı.
İsrail’in, İran’ın 1 Ekim’deki şiddetli balistik füze saldırısına yanıt olarak bir saldırı düzenlemek için askeri unsurlarını harekette tuttuğunu ortaya koyan belgelerin, ABD’nin Ulusal Jeo-Uzaysal İstihbarat Ajansı (NGA) ve Ulusal Güvenlik Ajansı’na (NSA) ait olduğu belirtiliyor
Associated Press‘in (AP) bildirdiğine göre, söz konusu belgelerin çoğu ABD, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya’dan oluşan “Beş Göz” içinde paylaşılabiliyordu.
Belgeler, geçtiğimiz perşembe günü saat 18:00 civarı Middle East Spectator adlı bir Telegram kanalına gönderildi. “Çok gizli” olarak işaretlenen belgeler ilk olarak önceki gün CNN ve Axios tarafından bildirildi.
İsrail güçlerinin konumlanışına dair uzay görüntüleri
İlk belgenin başlığı “İsrail: Hava Kuvvetleri İran’a saldırı hazırlıklarına devam ediyor ve ikinci büyük kuvvet istihdam tatbikatı gerçekleştiriyor”, ikinci belgenin başlığıysa “İsrail: Savunma Kuvvetleri İran’a saldırı için temel mühimmat hazırlıklarına ve gizli İHA faaliyetlerine devam ediyor” şeklinde. Belgelerin ikisi de 16 Ekim tarihli ve hemen bir gün sonra sızdırıldı.
Belgeler, İsrail’in geçtiğimiz haftanın ortasından itibaren İran’ın 1 Ekim’deki balistik füze saldırısına yanıt olarak bir saldırı düzenlemek üzere askeri varlıklarını konumlandırdığını gösteriyor.
Belgeler, uydu görüntülerinden ve diğer coğrafi istihbaratlardan elde edilen izlemelere dayanarak, İsrail’in havadan fırlatılan balistik füzeler, uçak yakıt ikmali ve İran’da ve Ortadoğu’nun diğer yerlerinde gizli uzun menzilli insansız hava aracı gözetlemesiyle ilgili hazırlıklarına odaklanıyor.
Belgelerdeki veriler, İsrail’in 29 Eylül’de Yemenli Husiler’e dönük yaptığı saldırıya benzer şekilde, İran’ın saldırısına uzun menzilli bir füze yanıtı planladığı şeklinde yorumlandı.
Belgeler, ABD ve en yakın ortaklarının, İsrail’in İran’a saldırı planlarını bağımsız olarak izleme çabalarını yansıtıyor gibi görünse de, planların ölçeğine veya kapsamına dair tahmin sunmuyor. Belgelerde İran’a yönelik olası hedeflerden bahsedilmiyor. İsrail’in saldırıda nükleer silah kullanmayı planlayıp planlamadığına dair de bir detay yok.
Belgelerde, İsrail şirketi Rafael tarafından yapılan ve yer üstündeki ve altındaki hedefleri yok etmek üzere tasarlanmış uzun menzilli Rocks füzelerini kullanma hazırlıklarına atıfta bulunuyor. Belgede, Golden Horizon (Altın Ufuk) adlı başka bir balistik sistemden de bahsediliyor. Bu isimde bir silah sistemi, daha önce kamuoyuna açıklanmamıştı.
İsrail medyası, Golden Horizon’ın yaklaşık 2 bin kilometre menzile sahip ve Tahran’ın önceki bir saldırısına yanıt olarak Nisan ayında İsrail’in İran’a yönelik sınırlı saldırısında kullanıldığı düşünülen Blue Sparrow (Mavi Serçe) füzelerine atıfta bulunabileceğini tahmin ediyor. İsrail, kapasitesinin tamamen farkına varılmasını önlemek için uzun menzilli füze programının unsurlarını gizli tutuyordu.
Soruşturma başlatıldı
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, dün CNN’in “State of the Union” programında yaptığı konuşmada, iddialara ilişkin soruşturma yürütüldüğünü doğruladı.
“Gizli düzeyde bir brifing var… Bunu yakından takip ediyoruz” diyen Johnson, brifing hakkında ek ayrıntı vermedi.
Johnson’ın soruşturmayı doğrulamasına rağmen Beyaz Saray, sızıntı iddiası hakkında yorum yapmayı reddetti.
NGA ve FBI’ın sözcüleri de iddialara ilişkin yorum yapmadı. Ancak bir ABD yetkilisi, AP’ye yaptığı açıklamada, belgelerin “resmi” göründüğünü söyledi.
Yetkili, soruşturmanın ayrıca belgelerin nasıl elde edildiğini de incelediğini aktardı. Yetkilinin aktardığına göre, belgenin ABD istihbarat kurumunun bir üyesi tarafından kasıtlı olarak sızdırılıp sızdırılmadığı, bilgisayar korsanlığı gibi başka bir yöntemle elde edilip edilmediği ve başka herhangi bir istihbarat bilgisinin tehlikeye atılıp atılmadığı inceleniyor.
Yetkili, bu soruşturmanın bir parçası olarak, belgelere yayınlanmadan önce kimlerin erişebildiğini belirlemek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Tahran merkezli bir hesaba sızdırıldı
Telegram gönderisinde Middle East Spectator’ın belgeleri yalnızca “ABD istihbarat topluluğu içindeki bilgili bir kaynaktan” aldığı belirtiliyordu. Belge sızıntısını üstlenmeyen kanal, orijinal kaynakla bir bağlantısı olmadığını ve “belgelerin ilk olarak 7000’den fazla üyesi olan ve sızdıran kişinin muhtemelen orada bulunduğu özel bir Telegram grubunda ortaya çıktığını” iddia etti.
Belgeler ilk olarak geçtiğimiz cuma günü Telegram’daki “Middle East Spectator” adlı bir kanal aracılığıyla çevrimiçi olarak ortaya çıktı. Belgelerin ABD istihbarat topluluğundaki biri tarafından, daha sonra da ABD Savunma Bakanlığı tarafından sızdırıldığı iddia edildi. Bilgilerin uydu görüntü analizi kullanılarak toplandığı düşünülüyor.
İki belgeden birinin, Mart ayında Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı ve diğer ulusal güvenlik sırları hakkında son derece gizli askeri belgeleri sızdırmaktan suçlu bulunan Hava Ulusal Muhafızı Jack Teixeira tarafından NGA’dan sızdırılan diğer materyalin tarzına benzemesi dikkat çekti.
ABD’nin istihbarat belgeleri, ülkenin ulusal güvenlik aygıtı içinde geniş bir dağıtıma sahipti. Ancak Pentagon, Teixeira’nın Nisan 2023’te oyuncular arasında popüler bir sosyal medya sitesi olan Discord platformunda onlarca slayt sızdırmasının ardından belge dağıtımlarını kısıtlamaya başlamıştı.
Sızıntıya karışan Telegram kanalı, kendisini İran’ın başkenti Tahran’da merkezlenmiş olarak tanımlıyor.
Author Profile
Latest entries
- ana manşet27/11/2024İsrail Kabinesi Lübnan ile ateşkesi onayladı… ABD’den ‘Gazze’ açıklaması
- Amerika27/11/2024Pentagon, Ukrayna’ya ABD füzelerini Rusya’ya karşı kullanma izni verildiğini doğruladı
- ana manşet26/11/2024Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden NATO’ya katılma planı
- ana manşet25/11/2024Hizbullah, İsrail’in kritik noktalarını vurdu