Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edildi. Geçici 3 maddeyle birlikte toplam 42 maddeden oluşan teklifin komisyondaki görüşmeleri iki gün boyunca yaklaşık 24 saat sürdü. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, toplantılara katılmadı. Eğitim-İş, Eğitim-Sen üyesi öğretmenler teklifin geri çekilmesi için Meclis önünde nöbet eylemini sürdürüyor.
ATAMA İÇİN 2 YIL ŞARTI
Kanun teklifi özellikle Milli Eğitim Akademisi kurularak öğretmen atamalarında akademi eğitiminden geçme şartı getirilmesi, eğitim fakültelerinin bu yolla devre dışı bırakılması nedeniyle tepki çekiyor.
Teklife göre KPSS puanlarına göre kamuda istihdam edilecek öğretmenler belirlenen sayıya göre Milli Eğitim Akademisi’nde “öğretmen adayı” olarak 3 ya da 4 dönem sürecek olan hazırlık eğitimine tabi tutulacaklar.
Bu süre boyunca sadece genel sağlık sigortası yapılacak olan “öğretmen adayları” asgari ücretten de düşük bir tutara denk gelen ödemeyle geçinmek zorunda kalacaklar. Teklifte yapılacak ödemenin (18 bin 650) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile (Temmuz 2024 için bu miktar: 0,907796) çarpımı sonucu bulunacak tutarda olacağı belirtiliyor.
Eğitim emekçileri atamalarda mülakatın kaldırılmasını talep ederken bu kez karşılarına çıkarılan Akademi eğitimi şartıyla diplomalarının yok sayıldığına dikkat çekiyor.
Müfettişlerin vereceği kararlarla öğretmenlerin Akademi eğitimine alınmaları ve burada “başarılı” sayılmazlarsa meslekten alınıp geri hizmetlerde görevlendirilmelerini öngören düzenleme de tepkilere yol açıyor. Kanun teklifinde öğretmenlere yeni disiplin cezaları ve yeni görevlendirmeler de getiriliyor.
SENDİKA TEMSİLCİLERİNE 4 DAKİKA SÖZ HAKKI
Teklif üzerine görüşmelerin yapıldığı komisyona eski Milli Eğitim Bakanı da olan AKP Ordu milletvekili Mahmut Özer başkanlık etti. Bakan Yusuf Tekin’in katılmadığı toplantılarda eğitim sendikaları temsilcileri yalnızca 5 dakika söz verilmesine tepki gösterdi. Sendika temsilcileri teklifle öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırıldığını, kendilerinin görüşü alınmadan hazırlanan kanun teklifinin geri çekilmesi gerektiğini dile getirdi.
Eğitim-İş Sendikası TBMM’nin yanındaki Milli Egemenlik Parkı’nda “Öğretmenler Odası” oluşturarak kanun teklifinin geri çekilmesi için nöbet tutmaya başladı. Sendika üyesi öğretmenler teklif Meclis Genel Kurulu’na gelene dek buradaki nöbetlerini sürdürecek. Eğitim emekçileri teklifin genel kurulda da kabul edilmesi durumundaysa Birinci Meclis binasına yürüyüş düzenlemeyi planlıyor.
Sendika “Öğretmenleri Mesleksizleştirme Kanunu” diye nitelediği teklifin geri çekilmesi için kurduğu “Öğretmenler Odası”nda her gün bir söyleşi etkinliği düzenliyor. Bugün Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Genel Başkanı Eğitimci-Yazar Erdal Atıcı’nın katıldığı “Cumhuriyet Eğitimi ve Köy Enstitüleri” konulu bir söyleşi yapıldı.
Eğitim-Sen de Meclis Parkı’nda teklifin geri çekilmesi için başlattığı oturma eylemine devam ediyor. “Haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na hayır” diyen Eğitim-Sen üyelerini bugün eylemlerinin üçüncü gününde, SES ve Haber-Sen MYK üyeleri ziyaret etti.Meclis önünde halen devam eden bir başka eylem de Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın nöbeti… Sendika üyeleri taban ücret başta olmak üzere hakları için başlattıkları eylemin 41. gününde bugün de nöbetlerine devam etti.
Author Profile
Latest entries
- ana manşet27/11/2024Birleşik Metal İş Sendikası MESS’in zam teklifini kabul etmedi! 2 bin metal işçisi greve hazırlanıyor
- ana manşet26/11/2024Bayraklı Belediyesi işçileri greve çıktı
- ana manşet20/11/2024Kadıköy’deki 1 dakikalık grevin ardından şube yönetimi istifa etti
- ana manşet20/11/2024Çayırhan’da özelleştirmeye karşı çıkan madenciler kendilerini madene kapattı