Washington D.C.’de 2 gündür devam eden NATO zirvesinin sonuç bildirgesi yayımlandı
NATO ülkelerinin Kiev’e, ittifaka ve Avrupa-Atlantik kurumlarına ‘geri dönülmez üyelik’ yolunda yardımın yanı sıra, ilerlemesi yıllık değerlendirmeye tabi olacak güvenlik ve demokrasi reformlarının uygulanmasında Ukrayna’yı destekleme sözü verdiği vurgulandı.
Bildirgede , ittifakın Ukrayna’yı “NATO üyeliği de dahil olmak üzere tam Avrupa-Atlantik entegrasyonuna giden geri dönüşü olmayan yolda” desteklemeye devam edeceği belirtilerek, müttefiklerin gelecek yıl içinde Ukrayna’ya asgari 40 milyar avroluk (43,28 milyar dolar) askeri yardım finansmanı sağlamayı planladığı kaydedildi.
Müttefikler kabul ettiğinde ve koşullar karşılandığında Ukrayna’ya İttifak’a katılma davetini gönderileceği teyit edilen bildirgede, “Ukrayna’nın kendi güvenlik düzenlemelerini seçme ve dış müdahale olmadan kendi geleceğine karar verme hakkını tam olarak destekliyoruz. Ukrayna’nın geleceği NATO’dadır. Ukrayna giderek daha fazla birlikte çalışabilir hale geldi ve İttifak ile siyasi açıdan bütünleşti” ifadeleri paylaşıldı.
Bildirgede, Rusya’nın, BM Şartı da dahil olmak üzere “uluslararası hukukun bariz bir ihlali” olarak Ukrayna’daki savaşın tek sorumlusu olduğu, Rus kuvvetlerinin ve yetkililerinin insan hakları ihlalleri, savaş suçları ve diğer uluslararası hukuk ihlalleri için cezasız kalmasının söz konusu olamayacağı kaydedildi.
‘RUSYA’NIN UKRAYNA’DAKİ SAVAŞINI KOLAYLAŞTIRAN VE DOLAYISIYLA UZATAN HERKESİ KINIYORUZ’
Tüm ülkelere Ukrayna’da Rusya’ya hiçbir şekilde yardım etmeme çağrısı yapılan bildirgede, Belarus, Kuzey Kore, İran ve Çin’in isimleri zikredilerek, “Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını kolaylaştıran ve dolayısıyla uzatan herkesi kınıyoruz” denildi.
Bildirgede, Çin, Rusya’nın Ukrayna’daki savaş çabalarının “kesin olarak kolaylaştırıcısı” şeklinde nitelendirilirken, Pekin’in Avrupa-Atlantik güvenliğine sistemik zorluklar yaratmaya devam ettiğine dikkat çekildi.
Çin’e, Rusya’nın Ukrayna’daki mücadelesine maddi ve siyasi desteği durdurması çağrısında bulunulurken, aynı zamanda Çin’in uzay yetenekleri ve nükleer cephaneliğinin hızla genişlemesiyle ilgili endişeler dile getirildi.
Pekin’e stratejik risk azaltma görüşmelerine katılma çağrısı yapılan bildirgede, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı mücadelesinde verdiği tüm desteği durdurması istendi.
Bildirgede, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak BM Şartı’nın amaç ve ilkelerini destekleme konusunda özel bir sorumluluğa sahip olan Çin Halk Cumhuriyeti’ne, Rusya’nın savaş çabalarına her türlü maddi ve siyasi desteği durdurması çağrısında bulunuyoruz” ifadesi paylaşıldı.
‘TERÖR ÖRGÜTLERİ TARAFINDAN ORTAYA KONAN TEHDİT VE ZORLUKLARA KARŞI KOYMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Terörle mücadelenin, NATO’nun kolektif savunması açısından vazgeçilmez olmaya devam ettiği ifade edilen bildirgede, “Teröristler ve terör örgütleri tarafından ortaya konan tehdit ve zorluklara kararlılıkla karşı koymaya devam edeceğiz.” denildi.
Bildirgede, Batı Balkanlar ve Karadeniz bölgeleri İttifak açısından stratejik öneme sahip olduğuna da vurgu yapılarak, NATO’nun bölgenin güvenliğine ve istikrarına güçlü bir şekilde bağlı olduğunun altı çizildi.
Bölgesel barış ve güvenliği desteklemek amacıyla Batı Balkanlar ile siyasi diyaloğun ve pratik işbirliğinin geliştirilmeye devam edileceği kaydedilen bildirgede, 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesine de atıf yapılarak, Müttefiklerin Karadeniz bölgesinin güvenliği, emniyeti, istikrarı ve seyrüsefer özgürlüğünü korumaya yönelik çabalarına destek teyit edildi.
‘TÜRKİYE’ KARARI
75. NATO Zirvesine ev sahipliği için ABD’ye teşekkür edilirken, 2025’te Hollanda’da gerçekleşecek zirvenin ardından bir sonraki zirvenin Türkiye’de yapılacağı duyuruldu.
Ortak bildiride öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
NATO bölgede ‘barışı destekleme’ adına Ortadoğu ve Afrika’daki varlığını güçlendirmeyi hedefliyor, bu amaçla Ürdün’ün başkenti Amman’da bir ofis açacak ve Iraklı yetkililerle çalışmaya devam edecek.
NATO, Karadeniz ve Doğu Balkanlar’da genişlemeyi sürdürmeyi planlıyor.
NATO, Polonya’daki yeni Aegis Ashore üssünün kullanımı da dahil olmak üzere hava ve füze savunma potansiyelini artıracak.
NATO, tüm dünya ülkelerinden Rusya’ya hiç bir şekilde destek vermemesini talep ediyor ve bunu yapan ülkeleri kınıyor.
NATO, Çin Halk Cumhuriyeti’ne stratejik riskleri azaltmak için diyalog kurma çağrısı yapıyor; ittifak üyeleri Pekin’le etkileşime açık.
NATO ülkeleri bir sonraki ittifak zirvesine kadar Rusya ile ilişkilere yönelik stratejik yaklaşımlara ilişkin tavsiyeler geliştirecek.
NATO, Asya-Pasifik bölgesindeki ülkelerle iş birliğini derinleştirecek
Terörizmle mücadele NATO’nun kollektif savunmasının önemli bir unsuru olmaya devam edecek.
NATO ‘hibrit tehditlere’ karşı koymaya devam edecek
Rusya’nın Belarus’la siyasi ve askeri entegrasyonunu derinleştirmesi, bölgesel istikrar ve NATO savunması açısından olumsuz sonuçlara yol açıyor
Author Profile
Latest entries
- ana manşet07/10/2024Erdoğan rapor hazırlattı… Yurttaşın iki temel problemi ekonomi ve adalet
- ana manşet04/10/2024İngiliz gazetesinden çarpıcı savaş iddiası: Listede Türkiye de var
- ana manşet04/10/2024Ahmet Davutoğlu, PYD’ye Esad’a karşı ayaklanın size özerklik verelim demiş
- ana manşet03/10/2024KYK yurtlarına yemek hizmeti veren AKP’linin firmasının yemeklerinden domuz eti çıktı