SSR Mining Inc. ve bağlı ortaklıkları, Kanada’nın British Columbia Eyaleti yasalarına göre kurulmuş olup hisseleri Toronto Menkul Kıymetler Borsası’nda, Nasdaq borsasında ve Avustralya Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmekte.
SSR MADENCİLİK’in ABD-Nasdaq Borsasına sunduğu “31 Aralık 2022’de Sona Eren Mali Yıl” ve “27 Şubat 2024 tarihli faaliyet” raporlarının “Çöpler Madeni” ile ilgili kısımlarını inceledik.
Şirket tablodaki 4 yılda toplam Çöpler Madeninde (İliç) 844.257 Ons yani 26,2 Ton altın üretmiş. (844.257*31,1/1000= 26.256 Kg)
Bu tabloda “Arıtma ve Arıtma ücretleri” kalemi, SSR Madenciliğin Kanada/Arjantin/Peru/ABD madenlerinde olduğunun aksine “Çöpler Madeninde” 2020>2023 yıllarında 0 $. Yani SSR Madenciliğin Türkiye’de arıtma gideri yok.
2022 yılındaki “Bakım-Onarım Gideri” nin sebebi raporda şu şekilde açıklanıyor; maden faaliyeti siyanür solüsyonunu liç yığınına pompalayan boru hattındaki sızıntı nedeniyle 21 Haziran 2022’de Çevre Bakanlığı tarafından durdurulmuş, şirket gereklilikleri 3 ayda yerine getirivermiş (!) ve 22 Eylül 2022 maden yeniden faaliyete geçirilmiş. Raporda bu nedenle itibarlarının zedelendiğini ve olumsuz algıları tersine çevirebileceklerinin garantisi olmadığını yazmışlar.
2022 Raporunda “Çöpler Madeni” anlatılıyor: Fay hattının kuzey sınırında, havzanın yanında, maksimum yığın yüksekliği 100 metre
Çöpler, Türkiye’nin doğusunda Erzincan ilinde, Tetyan kuşağı boyunca yer alan bir açık ocak altın madenidir. Çöpler, eş zamanlı olarak çıkarılan ve iki ayrı işleme devresinde işlenen oksit ve sülfür cevherleri içermektedir. Oksit cevherinde bulunan altın, bakır konsantresinin küçük bir yan ürünü ile altın dore üretmek için yığın liçi işlemi ile geri kazanılırken, altın sülfür mineralizasyonu altın dore üretmek için basınçlı oksidasyon ve liçte karbon işlemine tabi tutulur.
Çöpler, Pontid Kuşağı/Kuzey Anadolu Fayı, Arap Plakası ve birçok ana plakayı sınırlayan Doğu Anadolu Fayı arasında uzanan karmaşık bir çarpışma bölgesinin kuzey sınırına yakın bir konumda yer almaktadır.
Tesisin altyapısı maden, oksit yığın liç ve sülfit tesisi işleme tesislerini desteklemektedir. Mevcut liç alanı, yastık astarının üzerinde nominal maksimum yığın yüksekliği 100 metre olan yaklaşık 61 milyon ton oksit cevheri yığınını barındıracak şekilde tasarlanmış dört aşamadan oluşmakta olup, geliştirilmekte olan ek aşamalar bulunmaktadır. Şirketin 2022 raporunda maksimum 100 metre olarak belirtilen liç yığınının 250 metreye çıktığı için göçtüğünü dikkatinize sunarız.
Mevcut maden sahası tesisleri öncelikle Çöpler ve Sabırlı Deresi havzalarının Karasu Nehri ile birleşim yerinin hemen yukarısında yer almaktadır. Şu anda izin verilen ÇED sınırı 1.747 hektarı kapsamaktadır. Halihazırda izin verilen Çakmaktepe ÇED sınırı 360 hektar olup, izin verilen sınırın 553 hektara çıkarılması için Şirket ÇED sunma sürecindedir.
Toplam 25.800 hektarda ruhsatları var
Çöpler madenciliği faaliyetleri Türkiye’de Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen 847, 49729 ve 20067313 numaralı ruhsat alanları içerisinde yer almaktadır. Çakmaktepe madenciliği işletmesi mevcut Çöpler ocağının 6 km doğusunda yer almaktadır. Çakmaktepe ocakları Kartaltepe Ruhsatı 1054 kapsamında yer almaktadır. Çakmaktepe’de çıkarılan cevher, Anagold Çöpler tesislerinde taşınmakta ve arıtılmaktadır.
Anagold, Çöpler proje alanı içerisinde madencilik faaliyetlerinde bulunma münhasır hakkına sahiptir. Anagold, yaklaşık 16.600 hektarlık toplam alanı kapsayan altı lisansa sahiptir. Kartaltepe’de yaklaşık 9.200 hektarı kapsayan sekiz ruhsat bulunmaktadır. Toplam 25.800 hektar!
SSR Madencilik hem ANAGOLD’un hem de KARTALTEPE’nin %80 hissesine sahip
Çöpler Madeni; Çöpler, Çakmaktepe, Çakmaktepe Uzantısı ve Bayramdere yataklarındaki maden kaynaklarını, Çöpler, Çakmaktepe Uzantısı ve Çakmaktepe yataklarındaki maden rezervlerini, oksit ve sülfit işleme tesislerini ve destekleyici altyapıyı kapsayan bir dizi maden ruhsatından oluşmaktadır. Çöpler yatağı, maden kaynakları ve maden rezervleri de dahil olmak üzere, tamamıyla Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne (“Anagold”) aittir. (Anagpld’un %80 hissesi SSR Mining’e, %18,5 hissesi Lidya Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ve %1,5 hissesi de Çalık Holdings A.Ş.’ye ait olan bir bankaya aittir.)
Çakmaktepe ise Kartaltepe Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’den 2022 yılında %80 hissesini SSR Madencilik, %18,5 hissesini Lidya Madencilik olarak satın alınmıştır. Çakmaktepe Extension yatağı hem Kartaltepe hem de Anagold sahasını kapsamaktadır. Kartaltepe ruhsatı Çakmaktepe Uzantısı, Çakmaktepe, Bayramdere ve Mavialtin Porfir Kuşağı’nı içermektedir. SSR Madencilik hem Anagold’un hem de Kartaltepe’nin işletmecisidir. Tüm işleme tesisleri ve işletme varlıkları Anagold’a ait arazi üzerinde yer almaktadır. Çöpler projesindeki münhasır Maden Kaynaklarının %80’i ve Maden Rezervlerinin %80’i SSR Madencilik’e aittir.
SSR Madenciliğe; %2 izabe geliri, rödovans oranında %40 indirim
Kartaltepe, Çakmaktepe’deki Anagold cevherini üzerinde anlaşılan bir oranda satmaktadır. SSR Madencilik, Kartaltepe ruhsatları üzerinde %2 net izabe gelirine (“NSR”) sahiptir ve bu getiri, geçmişe yönelik bir rödovans ön ödemesinin geri ödenmesinden sonra alınabilir.
Çöpler projesi, altın fiyatına göre değişen bir ölçeğe dayanan ve Türk hükümetine ödenecek bir maden üretim rödovansına tabidir. Eylül 2020’de, öngörülen rödovans oranlarını %25 artıran bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlanmıştır. Cevherin yerel olarak işlenmesini teşvik etmek amacıyla, ülke içinde işlenen cevher için rödovans oranları %40 oranında düşürülmüştür. Çöpler projesi, altın doreyi yerinde ürettiği için rödovans oranında %40’lık bir indirime hak kazanmaktadır.
2021 ve 2022 yıllarında nedense ertelenmiş gelir vergisi
2021 yılında 131,4 Milyon dolar ve 2022 de 57,2 Milyon dolar ertelenmiş gelir vergisi kalemleri yer alıyor.
Author Profile
Latest entries
- ana manşet02/08/2024Dahhak ve Feridun ile Demirci Kave
- Yazarlar29/06/2024Aman Tanrım, çok büyük SORUNUNUZ var
- ana manşet24/06/2024Petrodolar’ın ölümü
- ana manşet21/06/2024Dengeci İktidar