Yunan Kathimerini gazetesi, Güney Kıbrıs’ın NATO’ya girmek istediğini ve bu doğrultuda bir plan hazırladığını yazdı.
Güney Kıbrıs’ın NATO’yla kademeli yakınlaşma stratejisinin Ekim sonunda Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı görüşmenin en önemli konularından biri olduğunu kaydeden gazete, “Güney Kıbrıs, hangi ciddi engellerin mutlaka önüne çıkacağının bilincinde olarak nihai hedefi NATO’ya üyelik olan bir plan geliştirdi. Bu, detaylı, iyi düşünülmüş, uzun vadeli, birbiriyle bağlantılı çok sayıda aşamadan oluşan bir plan ve halihazırda Washington tarafından kabul edildi” ifadelerine yer verildi.
Kathimerini, planın çıkış noktasının Kıbrıs’taki çözüm sürecinde olumlu gelişme yaşanması ve Güney Kıbrıs ile Türkiye arasındaki ilişkilerde ilerleme kaydedilmesi olduğunu da belirtti.
“Amerikan stratejisinin merkezindeki Güney Kıbrıs’ın bölgedeki yeni rolünün güçlenmesi, Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in, Donald Trump’ın seçim zaferinden hemen sonra Kongre’deki Cumhuriyetçi çoğunluğun temsilcileriyle yaptığı temaslara da yansıdı” denen haberde, müstakbel ABD başkanıyla yakın işbirliği içinde çalışan senatörlerle yapılan telefon görüşmesinde, yeni yönetimin Güney Kıbrıs’ın bölgedeki rolünü sürdürme ve daha da güçlendirme niyetinin doğrulandığı ifade edildi.
Gazete, Hristodulidis’in Washington’dan Bükreş’e geçerek Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’nde söz konusu planı NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’yle ele aldığını da ekledi.
Hristodulidis 30 Ekim’de Washington’u ziyaret etmiş ve bu, bir Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı’nın 1996 yılından bu yana ABD başkentine yaptığı ilk resmi ziyaret olmuştu.
Şubat 2022’de cumhurbaşkanı seçilen Hristodulidis, Rusya karşıtı yaptırımlara tam destek veriyor ve ülkesinin ABD ile bağlarının güçlendirilmesini savunuyor.
Kıbrıslı yetkililer, Türkiye’nin beklendik itirazı nedeniyle NATO’ya katılmanın önünde ciddi engeller bulunduğunu, ayrıca Kıbrıs’ın NATO’ya üyelik şartlarını taşımadığını da kabul ediyor.
GÜNEY KIBRIS’TAKİ ASKERİ ÜSLERİN SAYISI ARTIYOR
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Orta Doğu’daki kriz ortamı vesilesiyle adanın liman ve havaalanlarından kalkan savaş uçakları ve gemilerinin sürekli hareket halinde olmasıyla fiilen bir ABD ve NATO üssüne dönüşmüş durumda. Rum Simerini gazetesinin haberine göre Mari’deki helikopter pisti esas olarak ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından Ulusal Muhafızlar ile iş birliği içinde inşa ediliyor. Bölgeden alınan uydu fotoğrafları ve yeni askeri üslerin inşa edilirken çekilmiş görüntüleri ele alındığında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) artan askeri üsler göze çarpmakta.
GKRY, halihazırda Larnaka Havaalanı C-130 nakliye uçaklarına, CH-47 Chinook ve UH-1 helikopterlerine ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Almanya ve diğer müttefik ülkelerin kullanımına da açık olan Andreas Papandreou Hava Üssü, diğerlerinin yanı sıra ABD’nin Wasp uçak gemisi kuvvetine ait V-22 Osprey helikopterlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Öte yandan Limasol limanında ise ABD ve diğer müttefik ülkelerin savaş gemileri uydu fotoğrafından görülebilmektedir.
Author Profile
Latest entries
- ana manşet27/11/2024İsrail Kabinesi Lübnan ile ateşkesi onayladı… ABD’den ‘Gazze’ açıklaması
- Amerika27/11/2024Pentagon, Ukrayna’ya ABD füzelerini Rusya’ya karşı kullanma izni verildiğini doğruladı
- ana manşet26/11/2024Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden NATO’ya katılma planı
- ana manşet25/11/2024Hizbullah, İsrail’in kritik noktalarını vurdu