ABD, 20 Şubat’ta, BM Güvenlik Konseyine sunulan “Gazze’de ateşkes karar taslağını” dördüncü kez veto etti. 15 üyenin 13’ü kabul etti, İngiltere çekimser oy kullandı. Tek başına ABD vetosu kararın alınmasını engelledi. Üstelik, ABD dalga geçercesine, Cezayir’in sunduğu son tasarının “sahadaki hassas diplomasiye müdahale edebileceği” için tehlikeli olduğunu savundu.
Cezayir BM daimi temsilcisi veto sonrası yaptığı açıklama ise aslında BM Konseyinin dünya halkları nazarında düştüğü durumu özetliyor; “…Cezayir geri dönecek ve bir kez daha Güvenlik Konseyi’nin kapısını çalacak. Filistin’de akan kanın durdurulması için, “Bu Konsey tüm yükümlülüklerini yerine getirene ve acil ateşkes talep edene kadar” o zamana kadar durmayacağız.”
Filistinli Örgütler “Birlik” için 29 Şubat’ta Moskova’da toplanıyor
12 Şubat’ta Rus ve Arap basınında, Katar’a giden Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın, Emir Tamim bin Hamad Al Thani aracılığı ile Hamas’a Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için Filistin’de teknokratlardan oluşan bir hükümetin kurulmasını önerdiği, Hamas’ın da “1967 sınırları içinde bir Filistin devletinin kurulması için net bir siyasi ufka” sahip olma koşulu ile Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) katılmayı ve teknokratlardan oluşan bir hükümet kurmayı prensipte kabul ettiği haberleri yer aldı.
15 Şubat’ta, Rusya Devlet Başkanlığı Orta Doğu ve Afrika Özel Temsilcisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi üyesi, Filistin Halk Mücadelesi Cephesi Genel Sekreteri Ahmed Majdaliani görüştü. Ve Rusya Dışişleri Bakanlığı görüşme hakkında açıklama yaptı: “Filistin saflarında birliğin yeniden sağlanmasına yönelik beklentiler konusunda görüş alışverişinde bulunuluyor.” Bakanlık ayrıca “1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan ve İsrail ile barış ve güvenlik içinde bir arada yaşayan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasından yana değişmeyen ilkeli tutumunu bir kez daha teyit etti.”
16 Şubat’ta Bogdanov yeni bir açıklama yaptı: “Moskova 29 Şubat> 1-2 Mart tarihleri arasında Filistinliler arası bir toplantıya ev sahipliği yapacak… Suriye, Lübnan ve bölgedeki diğer ülkeler de dahil olmak üzere farklı ülkelerde bulunan tüm Filistinli siyasi güçlerin temsilcilerini davet ettik… Bunlar elbette Filistin Kurtuluş Örgütü’nün parçası olan örgütler ama henüz örgüte katılmamış Hamas ve İslami Cihad gibi yapılar da var, onları da davet ettik… Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Filistin halkının meşru temsilcisi olduğu ve olmaya devam ettiği, uluslararası toplum ve bizim tarafımızdan kabul edildiği gerçeğinden hareket ediyoruz.” Bogdanov açıklamasında toplantının 12-14 örgütün katılımı ile olacağını da söyledi.
Ve aynı gün Filistin’in Moskova Büyükelçisi Abdel Hafız Nofal “Tüm Filistinli delegasyonlar 28 Şubat’ta gelecek ve 2 Mart’ta ayrılacak. – Hamas’tan (Hamas politbüro başkan yardımcısı) Musa Ebu Marzouk ve El Fetih’ten (Filistin El Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi) Azzam el-Ahmed gelecek,” açıklaması yaptı.
“Hamas Filistin hareketinin bir parçasıdır”
18 Şubat’ta Münih Güvenlik Konferansında konuşan Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ise Moskova’da yapılacak toplantı ile ilgili olarak “Moskova’daki toplantılar Hamas’ın Filistinli yetkililerle iş birliği yapmaya ve Filistin Kurtuluş Örgütü çerçevesinde birleşmeye ne kadar hazır olduğunu açıkça ortaya koyacak” dedi.
“Hamas Filistin hareketinin bir parçasıdır, Filistin halkının ayrılmaz bir parçasıdır,” diyen Iştiyye, Filistinlilerin kendi aralarında birlik sağlamaları gerektiğini ve bunun için çaba göstereceklerini belirtti. Bu bağlamda, Filistinlilerin “Hamas da dahil olmak üzere iki devletli çözümü kabul ettiklerini” bununla birlikte, “Filistinlilerin şu anda İsrail’de müzakere masasına oturacakları bir ortakları” olmadığını söyledi.
Mısır ümitli değil
18 Şubat’ta Münih Güvenlik Konferansı oturum arasında konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ise Hamas’ın diğer gruplarla arasında ciddi farklılıklar olduğunu, Filistin Ulusal Yönetimi’nin (PNA) ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) anlaşmazlıklara müzakere yoluyla çözüm ararken, radikallerin şiddet eylemleri politikalarını terk etmeye hazır olmadıklarını söyledi.
El Fetih: “Bu toplantı önceki toplantılardan çok daha verimli olacak”
21 Şubat’ta El Fetih Hareketi Yönetim Konseyi üyesi Ayman er-Rakab bu toplantının önceden yapılan toplantılardan çok daha verimli olacağını belirterek “Moskova’da yapılacak toplantıda, teknokratlardan oluşan birleşik bir Filistin hükümetinin kurulması konusunda anlaşmaya varılacağını umuyoruz… böyle bir hükümetin siyasi hedefleri olmamalı ve Filistinliler arası toplantıda bu konudaki anlaşmazlıkların aşılacağına inanıyoruz,” dedi.
Gerek Hamas’ın gerekse de El Fetih’in açıklamaları, Mısır’ın aksine bizi umutlandırıyor.
Rusya birleştirmeye çalışıyor, ABD yasaklıyor
31 Ocak’ta ABD Kongresi Temsilciler Meclisi, FKÖ’nün tüm üyelerinin ABD’ye girmesini yasaklayan bir yasa tasarısını kabul etti. (422 üyesi lehte oy kullanırken, 2 milletvekili karşı çıktı).
Böylece daha önceki giriş yasağı, örgüt yetkililerinden tüm örgüt üyelerine olacak şekilde genişletilmiş oldu. Filistinli radikal hareketler Hamas ve İslami Cihad ile bağlantılı kişilerin yanı sıra 7 Ekim 2023’te İsrail’e yönelik saldırıya katılanların da ABD’ye girişi yasaklandı.
Ayrıca belgeye göre, Ekim olaylarına katılan ve ABD vatandaşı olmayan kişilerin, göçmenlik haklarına sahip olabilecek bir eyalete sınır dışı edilmek de dahil olmak üzere ülkede göçmenlik yardımları ve koruma için başvuru yapma hakları bulunmuyor.
Author Profile
Latest entries
- Amerika14/09/2024Boeing uçak üretimlerini durdurdu: 30 bin işçi grevde
- ana manşet12/09/2024Putin, BRICS’e başvuran ülke sayısını açıkladı
- ana manşet12/09/2024ABD’den Türkiye karşıtı yeni hamle… Güney Kıbrıs’la savunma işbirliği anlaşması
- ana manşet10/09/2024Lavrov: ‘Orta Doğu’da geniş çaplı bölgesel savaşı kışkırtmak isteyenler var’