Bu benzeri görülmemiş olay üzerine Meksika devlet başkanı López Obrador iki ülke arasındaki ilişkilerin askıya alınması talimatını verdi. Meksika Devlet Başkanı bu eylemi “uluslararası hukukun ve Meksika’nın egemenliğinin açık bir ihlali” olarak kınadı.
2009-2017 yılları arasında Rafael Correa hükümetlerinde değişik bakanlıklar yapmış ve 5 yıl da başkan yardımcılığı görevinde bulunan Glas son 4 yıldır yolsuzluk gibi suçlamalarla hapiste bulunuyordu.
Glas’ın ceza aldığı dava ihaleler karşılığında Latin amerika’daki hükümetlerin seçim kampanyalarına yüklü mali destek sağlayan Brezilyalı inşaat şirketi Odebrecht’le ilişkili.
Odebrecht davası, 12 ülkede politikacılara, iş adamlarına ve eski yetkililere milyonlarca dolar dağıtılmasını içeren Latin Amerika’daki en temsili yolsuzluk davalarından biridir. Odebrecht Olayından sadece Ekvador’un komşusu Peru’da 3 eski devlet başkanı hapis cezaları aldılar. Bunlardan biri Alan Garcia intihar ederek hayatına son verdi.
Ancak geçtiğimiz yıl birkaç defa cezası bozulan Glas son olarak Kasım ayında serbest kalmıştı. Fakat hakkında yeniden tutuklama kararı çıkınca başkentteki Meksika elçiliğinde siyasi sığınma talebinde bulundu.
Aralık ayında sığınma talebinde bulunduğundan beri Ekvador’daki Meksika diplomatik temsilciliğinde kalıyordu ve bu talep Cuma günü erken saatlerde Meksika tarafından kabul edildi.
Meksika Latin Amerika kıtasında her siyasi kesimden sığınma taleplerini kabul eden uzun bir geleneğe sahip. Ayrıca Ekvador’da eski başkan Rafael Correa’nın partisine yönelik siyasi baskılar da Glas’ın sığınma talebinin Meksika tarafından kabul edilmesinin nedenlerinden birisiydi.
2007-2017 arasında görev yapan Bolivarcı İttifak çizgisindeki eski başkan Rafael Correa hakkında da uluslararası yakalama kararı çıkarılmak istenmişti. Bu talep INTERPOL tarafından kabul edilmemiş fakat Correa ülkesine o tarihten bu yana geri dönememişti.
Correa iktidardan düştükten sonra Ekvador’un Washington çizgisine geri dönmesine paralel biçimde ülkede uyuşturucu kartellerinin etkinliği arttı. Karteller Kolombiya’da 1990’larda yaşanılana benzer biçimde bombalamalar ve siyasi suikastler düzenleyecek güce eriştiler.
Geçen ay cezaevi firarları ve isyanları ülkede sıkıyönetim ilanıyla sonuçlandı. Hemen peşine ABD Güney Ordusu Ekvador’a konuşlandı.
Rafael Correa 2009’da Latin Amerika’daki en büyük hava üssü olan Manta’yı kapatarak ABD Güney Ordusunu Ekvador’dan çıkarmıştı.
Meksika elçiliği baskınının ABD’nin onayı olmadan gerçekleşmesi mümkün görünmüyor.
Diğer yandan Viyana Sözleşmesinin ve açık bir egemenlik ihlali olan bu müdahale Brezilya, Şili, Kolombiya gibi sol başkanlara sahip ülkeler tarafından şiddetle kınandı. Diğer sağ yönetimler eylemin hukuksuzluğunu kabul etmekle beraber tavır almaktan kaçındı.
Bu da eylemin kıtada bir siyasi kırılma yaratma amaçlanarak gerçekleştirildiğini gösteriyor.
Author Profile
Latest entries
- ana manşet12/10/2024Lavrov: Ortadoğu’da ABD ve NATO’nun askeri müdahalesini kışkırtmak isteyen ‘aktörler’ var
- ana manşet11/10/2024BM: İsrail, savaş suçu işledi
- ana manşet11/10/2024İsrail Maliye Bakanı ağzındaki baklayı çıkardı: ‘Kudüs’ün geleceği Şam’a kadar uzanacaktır’
- ana manşet11/10/2024Hizbullah’tan İsrail’e 400 roket, İsrail’den Beyrut’ta sivil binaya saldırı