İstanbul Çatalca’da kurulu Ürdün sermayeli Polonez Gıda’nın üretim fabrikasında çalışırken sendikal nedenle işten çıkarılan 135 işçi, eylemlerini İstanbul Valiliği önüne taşıdı. Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu ve beraberindeki işçi heyeti, İstanbul Valisi Davut Gül’ün şehir dışında olması nedeniyle Vali Yardımcısı ile görüştü.
Görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Yunus Durdu, “Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalarına inanarak, kendi ülkemizde derdimizi Vali’ye anlatamıyorsak Ürdünlü şirkete nasıl anlatacağız? İstanbul Valimizin, Ürdünlü şirketle konuşarak derdimizi çözeceğine inancımızı koruyoruz. Bir çözüm bulamazsak tekrar buraya geleceğiz.” dedi. Valiliğin bir müddet süre istediğini söyleyen Durdu, sorunlarına çözüm bulunamazsa bir sonraki duraklarının Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önü olacağını söyledi.
Polonez iş yerinin yüzde 77’sinin Ürdünlülere yüzde 23’ünün de Türklere ait olduğunu belirten Yunus Durdu, açıklamasında şunları söyledi:
“Burada çalışan işçilerin hepsi 15-20 yıllık işçi ve asgari ücrete çalışıyor. Asgari ücretten vergi alınamayacağı Resmi Gazete’de yayınlanmasına rağmen bu Ürdünlü firma işçilerin asgari ücretlerinden vergi keserek asgari ücret altında ücret ödüyor. İşçi arkadaşlarım bordrolarını sorunca, onlara ‘Gidin devletinize söyleyin, biz değil devlet kesiyor.’ diyorlar.
SİSTEM KAPALIYKEN ÇALIŞMA BAKANLIĞINA İŞÇİ GİRİŞİ YAPILDI
“Biz devletimizin yasalarına güvenerek 354 kişinin çalıştığı bu iş yerinde sendikaya üye olduk. Yasanın istediği çoğunluğu yakaladık. Biz pazartesi günü yetkiye başvuracağımız sırada, hafta sonu Çalışma Bakanlığının kayıt sistemi kapalı olmasına rağmen gece yarısı Bakanlığın kayıtlarına girilerek 174 işçi girişi yapılmış ve biz bu yüzden yetkiye müracaat edemedik.
Buraya gelmeden önce Çatalca Kaymakamlığı’na gittik, barışçıl gösterilerimizi yaptık ama derdimizi kime anlatacağız! Kaymakam bize söz verdi, ‘3-4 gün müsaade edin, ben görüşeceğim iş yeriyle.’ dedi. Tüm taraflar Kaymakamlığa gelmesine rağmen Ürdünlü firmanın yetkilileri devletimizin makamını tanımadıklarını söyledi! Biz işçiler olarak işimizin çözülemeyeceğini anladığımız için İstanbul Valiliğine derdimizi anlatmaya geldik.
‘GÜNDELİKÇİ KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRIYORLAR’
Biz 20 yıldır bu fabrikada çalışırken işten atıldık. Bizim yerimize şimdi Ürdünlü, Pakistanlı, Suriyeli kaçak ve gündelikçi işçiler çalışıyor. Türkiye’deki 85 milyon insanın sağlığı tehlikede olduğu için biz İstanbul Valimize derdimizi anlatmaya geldik. Kendisi burada olmadığı için Vali Yardımcımızla görüştük, derdimizi anlattık: Biz üzüm yemek istiyoruz, derdimiz bağcıyı dövmek değil. Bu fabrikada işçiler anayasanın verdiği hakkı kullandığı için bir gecede bir mesajla işten atıldılar. Hem de hırsızlık ve yüz kızartıcı nedenlerle! Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalarına inanarak, kendi ülkemizde derdimizi Vali’ye anlatamıyorsak Ürdünlü şirkete nasıl anlatacağız? İstanbul Valimizin, Ürdünlü şirketle konuşarak derdimizi çözeceğine inancımızı koruyoruz. Bir çözüm bulamazsak tekrar buraya geleceğiz.”
Author Profile
Latest entries
- ana manşet14/09/2024Polonez işçisi direnişe devam ediyor… Emniyet Müdüründen polislere ‘saldırın’ emri
- ana manşet10/09/2024Polonez işçilerine tehdit: ‘Çocuğunuz işe giremez’
- ana manşet02/09/2024AKP’li vekilin madenindeki çökme anının görüntüleri ortaya çıktı
- ana manşet01/09/2024AKP’li vekilin madeninde işçiler bu şartlarda çalışmış