İstanbul’un Çatalca ilçesinde bulunan gıda fabrikası Polonez’de ağır çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı Tek Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenen 146 işçi işten çıkarıldı.
İşçiler, fabrika önünde başlattığı direnişin 28. gününde bugün eylemlerini İstanbul-Ataşehir’deki Polonez Genel Müdürlüğü önüne taşıdı.
Eylemde açıklama yapan TÜRK-İŞ Bölge Temsilci Yardımcısı Halil Faki Erdal “Biz bu senaryolara alışığız. Ama alışmak istemiyoruz. Çünkü Türkiye’de maalesef yüzde 14 çoğunluğumuz var. Bu sendikaya karşı duran işverenlerin ayıbı, emekçinin ayıbı değil. O şirketleri kâr ettiren bu emekçi kardeşlerim. Onların hakkını kimseye yedirmeyeceğiz.
Temmuz ayından bu yana Polonez’de arkadaşlarımız geçinemediklerini söylediler. Onlar da ‘zam, ikramiye vereceğiz’ dediler yıllarca sömürdüler. Ama verdikleri sözleri tutmadılar. Ne yaptılar, iş yerine zarar mı verdiler? 19 yıldır çoluğunu çocuğunu evine, komşusuna bırakıp Polonez’e kâr ettiren arkadaşlar anayasal hakkını aradı.
Bu insanlar sadece hakkını istedi. Siz ne yaptınız! 19 yıl emek vermiş insanları hırsızlıkla suçladınız. En büyük hırsız sizsiniz. Emek hırsızınız. Biz hakkımızı istiyoruz. Sosyal hak istiyoruz, insanca yaşam istiyoruz. Siz çalışanları dışarı atabilirsiniz. Bu işçilerin arkasında dağ gibi TÜRK-İŞ var. Bunlar nereye çattığının farkında değil. Bu aymaz işverenler duymuyor. Duyana kadar mücadelemiz devam edecek. Ya kazanacağız ya kazanacağız” ifadelerini kullandı.
‘ANKARA’YA YÜRÜRÜZ’
“85 milyonluk ülkenin azınlığına vermişsiniz her şeyi. Vergide adalet istiyoruz yok. Sendika istiyoruz yok. Toplu sözleşmeyi kısıtlıyorsunuz. Kamu Çerçeve Protokolünü engelliyorsunuz. Allah’tan korkun. Kırk gün prim ödeyen emekliyi, memuru ezdirdiniz. Toplu sözleşme hakkı için hep beraber direne, direne kazanacağız.
“TÜRK-İŞ olarak Polonez Sucuk Fabrikası ve Türkiye’nin dört bir yanında eylemde olan, sendika hakkını arayan arkadaşlarımızın sonuna kadar yanındayız. Genel Başkanımız Ergün Atalay ve yönetim kuruluyla, DİSK ve HAK-İŞ, hep beraber eylem kararı aldık. 26 Ağustos’ta Çerkezköy’de, 3 Eylül’de de Zonguldak’ta miting yapacağız. Yetmiyorsa üç konfederasyonla Ankara’da emek sınıfının sorunları için, vergi için, adalet için yürüyeceğiz.”
‘TÜM ALANLARDA MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ’
Tekgıda-İş Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kemal Köse de işçiler adına sendikanın basın metnini okudu. Köse tarafından yapılan açıklamada “Bugün Polonez, Türkiye’nin önde gelen markaları arasında yer alıyorsa burada en büyük pay sahibi çalışanlardır. Buna rağmen kıdemleri 20 yıla dayanan ve Polonez’in marka olmasına katkı sağlayan çalışanlarınızı sendikaya üye olmaktan dolayı suçladınız ve 19 Temmuz’da çıkış sebebi kod 46’yı uygulayarak 146 üyemizi işten çıkartarak çirkinleştiniz.
Tekgıda-İş olarak hak ve adaletten yana olduğumuzu belirtmek istiyorum. Çalışanların haklarını ve yasaları çiğnemekten, çalışanlarınızın ekmeğiyle oynamaktan bir an önce vazgeçin. Polonez işçisinin mücadelesine sonuna kadar sahip çıkacağız. Sizi insanları üretim malzemesi olarak görmekten bir an önce vazgeçmeye ve uzattığımız eli dostça sıkmaya çağırıyoruz.
Tekgıda-İş Sendikası örgütlü olduğu iş yerlerinde kaliteli üretime katkı sunmak, işletmeleri büyütmek ve üyelerinin refah seviyelerini artırmak adına her zaman üst düzeyde çaba göstermiştir. Polonez’in en büyük hissesine sahip olan Ürdünlü işvereni de bu ülkenin yasalarına ve vatandaşlarına saygı duymaya çağırıyoruz.
Birleşmiş Milletler sözleşmesinde sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü destekliyoruz dediyseniz, ülkemizde de sendikalaşma özgürlüğünü tanımak zorundasınız. Aksi takdirde sadece fabrikanızın önünde değil; yasalarımızı da kullanarak bu haklı mücadelemizi tüm alanlara taşıyarak eylemlerimize devam edeceğiz.” denildi.
Author Profile
Latest entries
- ana manşet27/11/2024Birleşik Metal İş Sendikası MESS’in zam teklifini kabul etmedi! 2 bin metal işçisi greve hazırlanıyor
- ana manşet26/11/2024Bayraklı Belediyesi işçileri greve çıktı
- ana manşet20/11/2024Kadıköy’deki 1 dakikalık grevin ardından şube yönetimi istifa etti
- ana manşet20/11/2024Çayırhan’da özelleştirmeye karşı çıkan madenciler kendilerini madene kapattı