İran, Rusya ve Türkiye Temsilcilerinin Astana Formatında Suriye konulu 22. Uluslararası Toplantısı 11-12 Kasım 2024 tarihinde Kazakistan’ın başkenti Astana düzenlendi. İlk gün ikili istişare toplantılarının yoğun geçtiği toplantıda görüşmelerin sonuçlarına ilişkin 24 maddelik ortak açıklama yayımlandı. Bildiride başta bölgedeki terörle mücadele konuları ele alınırken, Filistin ve Lübnan’da yaşanan gelişmeler de masaya yatırıldı. Özellikle Gazze Şeridi’ndeki savaşın Lübnan’a sıçramaması, İsrail’in Suriye’ye yönelik devam eden saldırıları ve bunun daha geniş bir çatışmaya dönüşeceğine ilişkin artan endişeler Astana’da gündeme alındı.
Görüşmeler sonucunda ortak bildiri kabul eden üç ülkenin temsilcileri, terörle mücadele, Suriyelilerin güvenli bir şekilde vatanlarına dönmesine yönelik elverişli koşulların oluşturulması, siyasi sürecin aktif hale getirilmesi ve tüm Suriye halkına insani yardımların sorunsuz bir şekilde ulaştırılması amacıyla Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin karşılıklı saygı, iyi niyet ve iyi komşuluk temelinde yeniden tesisine yönelik çabaların sürdürülmesinin önemini vurguladı.
Taraflar, her iki ülkenin birliği, toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalınması temelinde ihtilafların ortadan kaldırılması için temasların yeniden başlatılması yönünde çağrı yaptı.
PKK/YPG’YE ORTAK TAVIR: DAHA FAZLA ÇABA SARF EDİLECEK
Bildiride dikkat çeken önemli iki husus İdlib’teki terörün temizlenmesi ve PKK/YPG’nin seçim oyunları ile bölgedeki gerilimi tırmandırması oldu. Garantör ülkeler, Suriye’nin kuzeydoğusundaki durumu ele aldıklarını belirterek, bölgede güvenlik ve istikrarın ancak Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünü koruması temelinde sağlanabileceği konusunda mutabık kaldıklarını belirttiler. Terörle mücadele Suriye’nin kuzeydoğusunda gayrı meşru özerklik girişimleri ve gayrı meşru yerel seçim girişimleri de dahil olmak üzere sahada yeni gerçeklikler yaratmaya yönelik tüm girişimleri reddettiklerini bildiren Astana garantörleri, sınır ötesi saldırılar ve Fırat’ın batısından sızmalar da dahil olmak üzere, Suriye’nin birliğine zarar vermeyi amaçlayan ve komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı gündemlere karşı koyacaklarını kaydettiler.
İdlib’te ABD’nin yasa dışı varlığına ve ABD’nin terörü beslediğine dikkat çeken garantör ülkeler, İdlib’teki terörist grupların bölgedeki tehdit oluşturan hamlelerine izin vermeyecekleri konusunda daha fazla çaba sarf etme konusunda mutabık kaldıklarını ilan ettiler.
İRAN: SURİYE İLE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRMELİ
İran heyetine Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı, Suriye heyeti ile yaptığı ikili görüşmede Suriye ile Türkiye arasındaki diyaloğa dikkat çekti. Ali Asgar Hacı, İran’ın Suriye ile uzun yıllara dayanan ve istikrarlı ilişkilerinin de altını çizerek şu ifadeleri kullandı:
“Özellikle İsrail’in suçlarına karşı koyma ve bölgedeki gerilimin yayılmasını önleme konusunda işbirliği sürmeli ve genişlemeli. Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için yapılacak görüşmeleri destekliyoruz. Bunun bölgedeki mevcut krize dönemli olumlu etkileri olacaktır.”
RUSYA’DA YAPILMASI PLANLANAN ZİRVE HATIRLATILDI
Bildiride 19 Temmuz 2022 tarihli Üçlü Zirve Ortak Bildirisinde yer aldığı üzere Rusya Federasyonu’nda gerçekleştirileceği tekrar belirtilirken bir sonraki zirveye ilişkin net bir tarih verilmedi. Ayrıca Suriye konulu 23. Uluslararası toplantının 2025 yılının ilk yarısında Astana’da düzenleneceği bildirildi.
Author Profile
Latest entries
- ana manşet27/11/2024İsrail Kabinesi Lübnan ile ateşkesi onayladı… ABD’den ‘Gazze’ açıklaması
- Amerika27/11/2024Pentagon, Ukrayna’ya ABD füzelerini Rusya’ya karşı kullanma izni verildiğini doğruladı
- ana manşet26/11/2024Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden NATO’ya katılma planı
- ana manşet25/11/2024Hizbullah, İsrail’in kritik noktalarını vurdu