HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun Anayasa’nın 4. maddesine karşı olduğunu açıklamasının ardından başlayan tartışmalar gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Muhalefetin tepkisini çeken açıklamalar AKP içinde de tartışmaya yarattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamasında, “Altını çizerek söylüyorum; anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Özellikle Cumhur İttifakı’nın böyle bir sıkıntısı, böyle bir derdi de yoktur. Partimizin bu konudaki duruşu, tutumu, yaklaşımı gayet açıktır.” ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, “Değiştirilmezlik ilkesi, kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatidir, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir.” dedi.
AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Orhan Miroğlu “Değiştirilmezlik ilkesi diye saçma sapan kavramları tedavüle sokanlar, sadece demagoji yapıyorlar.” diyerek Uçum’a tepki gösterdi.
Miroğlu “Son bir kez yazıp bu konuyu kapatacağım. ‘Değiştirilmezlik ilkesi’ diye saçma sapan kavramları tedavüle sokanlar sadece demagoji yapıyorlar. Ayrıca Cumhurbaşkanımızın 15 Temmuz gecesinin ihanet çetesine karşı kullandığı ve başka bir irade tanımadığı için, halkı, uğruna, sokaklara davet ettiği millet iradesinden üstün hiçbir irade yoktur ve olamaz. ‘Kurucu İrade’ demokrasi dışı bir kavramdır.
“Eğer FETÖ 15 Temmuz gecesi başarabilseydi, Yurtta Sulh Konseyi’nin aklına gelip millet iradesine karşı kullanacağı ilk kavram muhtemelen ‘kurucu irade’ gibi bir kavram olurdu!
Tek Parti, tek Şef döneminin tarih anlayışı ve Türkiye’nin canını bugün de yakmaya devam eden eşi benzeri görülmemiş bir iktidar pratiğini anlatmak istiyorsanız, buyurun bol bol kullanın şu mucizevi kurucu iradenizi.
“AK Parti iktidarı, ‘kurucu irade’ denilerek, ‘kurucu irade’ adına, bu ülkenin ve bu milletin tarihinin Selçuklu ve Osmanlı safhasını inkâr edenlere karşı ve dişe diş bir mücadeleyle kuruldu. AK Partilileri yüz yıl sonra ‘kurucu irade kavramı’ üzerinden statükoya, değişmezliğe davet etmek, her nasılsa elde edilmiş bir siyasi konumu/ temsili, istismardan başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.
ŞAMİL TAYYAR: VATANDAŞIN DERDİ ANAYASA DEĞİL GEÇİM SIKINTISI
Şamil Tayyar, yeni anayasa konusunun ülke gündeminde yer olmadığını belirterek iktidarı eleştirdi. Tayyar, “Kamuoyu araştırma şirketlerinin gündem taramasında yeni Anayasa talebi, ilk 20’ye bile girmiyor” dedi.
Türkiye’nin darbe mahsulü olan mevcut anayasadan kurtulma vaktinin geldiğini iddia eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye yeni anayasaya hazırdır.” söyleminde bulunmuştu. Erdoğan’ın açıklamasının ardından yeni anayasa AKP tarafından ülke gündemine girmişti.
TAYYAR’DAN YENİ ANAYASA ELEŞTİRİSİ
Ancak eski AKP’li Şamil Tayyar, partisini yeni anayasa konusunda eleştirdi. Tayyar, kamuoyu araştırma şirketlerini işaret ederek ülke gündeminde yeni anayasanın olmadığını söyledi. Tayyar, ülkenin 4 ana sorunu olduğu belirterek ‘1-Hayat Pahalılığı. 2-İşsizlik. 3-Sığınmacılar. 4-Ehliyet/Liyakat’ şeklinde sıraladı.
‘Önce toplumun gündemi’ diyerek partisine sitemde bulunan Tayyar, şu ifadeleri kullandı:
“Yeni Anayasa talebi, ilk 20’ye bile girmiyor. Ayrıca gezdiğimiz, dolaştığımız hiçbir yerde yeni Anayasa isteğinde bulunan tek kişi görmedik. Elbette, sade, anlaşılır, kısa, öz, demokratik bir Anayasa arzumuzdur. Ne var ki toplumun öncelikleri çok farklı. Bu farklılaşmanın önemli nedeni, hayat pahalılığı gibi çözümünü istedikleri sorunlarla yeni Anayasa ihtiyacı arasında bağ olmadığını düşünmeleridir. Özetle ‘Ne yapılmak isteniyor da Anayasa engeldir’ diye soruyorlar. Ben de farklı düşünmüyorum. Buradan çıkarılacak temel ders, refahı tabana yaymadan geniş kitlelerle sistemi uzlaştırmanın zorlaştığı, Anayasa tartışmalarını ‘soyut’ bulduğudur. Önce, toplumun gündemi…”