Cezayir’in, Filistin’in Birleşmiş Milletlere tam üyeliğini talep eden, karar tasarısı BMGK’da oylandı.
15 üyeli BMGK’da yapılan oylamada 12 ‘Evet’ , 2 ‘Çekimser’ (İngiltere ve İsviçre) oy kullanıldı. ABD ise ‘Hayır’ oyu kullandı. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Hamas’ın Yahudi devletine yönelik saldırısından altı ay sonra Filistin’in BM’ye kabul edilmesine yönelik “utanç verici öneriyi” veto ettikleri için ABD’ye teşekkür etti .
Karar tasarısının geçebilmesi için 5 daimi üyeden (ABD-Rusya-Çin-İngiltere-Fransa) hiçbirinin ‘hayır’ oyu kullanmaması (veto etmemesi) koşulu ve 9 ‘Evet’ oyu gerekiyor.
ABD’nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood ülkesinin veto kullanma sebebini, Filistin’in BM üyelik talebinin ‘erken bir eylem’ ve Hamas’ın devletin önemli bir parçası olan bir örgüt olması şeklinde açıkladı: “Her zaman açıkça söyledik ki, ne kadar iyi niyetli olursa olsun, erken eylemler bu amaca hizmet etmeyecektir… Bir devlet olarak kabul edilme kriterlerini karşıladığını düşünmüyoruz. Hamas, bir terör örgütü olarak Gazze’de otoritesini dayatan ve devletin önemli bir parçası olan bir örgüttür.”
Filistin Büyükelçisi gözyaşlarını tutmakta zorlandı
Oylamanın ardından konsey üyelerine seslenen Filistin’in BM Büyükelçisi Riyad Mansur, “Kendi kaderini tayin hakkımız hiçbir zaman pazarlık ya da müzakere konusu olmamıştır. Anavatanımız Filistin’de bağımsız, özgür ve egemen bir devlet olarak yaşamak doğal ve yasal bir haktır; bu hak devredilemez, zamana bağlıdır ve halkımızı topraklarından sürerek etnik temizlik ve soykırım yapan işgalci güç İsrail’in hiçbir kontrolüne tabi değildir.” dedi.
Filistin Büyükelçisi yaptığı açıklamayı bitirirken gözyaşlarını tutmakta zorlandı: “..normal bir hayat yaşamak isteyen Gazze’deki, büyük Gazze’deki halkımızdan daha çaresiz birini bulamazsınız… Filistin halkı yaşamak istiyor, yeryüzündeki diğer tüm halklar gibi… özgürlüğe ve onurlu bir yaşama özlem duyan bir halk… Yok olmadı ve olmayacak da… Ya adaleti sağlayacaksınız ya da biz haklarımızı alacağız.”
ABD’nin 5.vetosu
Rusya’nın Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya ise oylama sonrasında ABD için “Gazze’deki vahşetin başlangıcından bu yana beşinci kez veto kullanarak Filistinlilere yönelik gerçek tutumlarını bir kez daha ortaya koydular.” dedi
Ne olmuştu?
Filistin, Eylül 2011’de BM’ye tam üye olmak için başvurdu ancak Güvenlik Konseyi’nin desteğini alamadı. Filistin, 2012 yılından beri BM daimi gözlemci statüsünde.
2 Nisan 2024’de Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup göndererek, üyelik başvurularının yeniden ele alınması talebinde bulundu, Guterres de 3 Nisan 2024’de BMGK’ye mektup yazarak, Filistin’in talebinin gündeme alınması çağrısı yaptı.
4 Nisan 2024’te BM Güvenlik Konseyinin Nisan dönem başkanı Malta, Filistin’in BM’ye katılım başvurusunun değerlendirilmesinin yeniden başlatılması talebini kabul etti. Talebin ekinde Filistin’in bağımsızlığını tanıyan 140 ülkenin listesi ve bazı Arap ülkelerinden gelen başvuruya yönelik destek mektupları yer alıyordu .
BMGK ise 8 Nisan’da Filistin’in talebini “Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi’ne” iletti.
Author Profile
Latest entries
- ana manşet04/10/2024Aliyev: ABD, Azerbaycan’a karşı düşmanca politikasına devam ediyor
- ana manşet04/10/2024İran dini lideri Hamaney Cuma hutbesinde konuştu: ‘Düşman aynı, yine vuracağız’
- ana manşet04/10/2024İsrail’den Beyrut’a yeni saldırı: ‘Hedefte Nasrallah’ın yerine geçmesi beklenen Safiyuddin vardı’
- ana manşet03/10/2024Hizbullah, Lübnan’a sızmaya çalışan İsrail askerlerinin tepesine bindi