Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yurt genelinde işçilerle yaptıkları eylemlerin nedeninin, hayat pahalılığı, emeklilerin durumu, vergi ve taşeron sisteminde yaşanan sıkıntılar olduğunu belirtti.
Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun 6 Ağustos’ta aldığı eylem kararı doğrultusunda, “Zordayız, geçinemiyoruz” sloganıyla tüm illerde Konfederasyona bağlı sendikaların örgütlendiği iş yerleri önünde mesai başlangıcında basın açıklamaları ve oturma eylemleri yapıldı.
TCDD Sincan Bakım Şefliği’nde düzenlenen eyleme katılan Atalay, yaptığı açıklamada, HAK-İŞ ve DİSK ile temmuzda aldıkları ortak karar doğrultusunda eylemleri sürdürdüklerini söyledi.
Bugün de Türk-İş’e bağlı sendikaların örgütlü olduğu iş yerlerinde basın açıklaması ve oturma eylemleri yapıldığını dile getiren Atalay, “Sebep ne? Hayat pahalılığı. Sebep ne? Vergideki sıkıntılarımız. Sebep ne? Emeklinin ve taşeronun içinde bulunduğu sıkıntı. Bunu ülkeyi yönetenlere bugüne kadar müzakere yoluyla anlatmaya gayret ettik. Maalesef bugüne kadar müspet bir cevap alamadık.” dedi.
“SÖZLEŞMEDE ALDIĞIMIZ ÜCRET 6 AYDA ERİDİ”
Bu eylemlerin diğer gerekçelerinin “satın alma gücünde gerileme, kamu iş yerinde ücret dengesizliği, işsizlik, güvencesiz ve kayıt dışı çalışma, sendikal örgütlenme önündeki engeller” olduğunu anlatan Atalay, şöyle devam etti:
“Şu anda kamu iş yerlerinin bir tanesindeyiz, demir yollarındayız. Buradaki tablo daha mı müspet? Yok. 1-1,5 sene evvel bir sözleşme yaptık. Sözleşmede aldığımız ücret 6 ayda eridi. Şu anda öyle bir noktadayız ki, ben 40 senedir böyle bir sıkıntı hatırlamıyorum. Burada 30 seneyi aşmış arkadaşlarımız var, onlar da böyle bir sıkıntı hatırlamıyor. İlk defa son bir senedir enerji, savunma, demir yolu, kara yolu işçilerinin ve işçilerin tamamının yüzde 40’ının ek iş yaptığını biliyorum. Yani biri pazarda çalışıyor, biri kamyonla yük taşıyor, biri düğün salonunda garsonluk yapıyor.”
Atalay, eylemlerini sorunlar çözülene kadar sürdüreceklerini kaydetti.
BÜYÜK MİTİNG NE ZAMAN?
Bir gazetecinin sorusu üzerine Atalay, Ankara’da yapacakları büyük mitingin tarihinin 1 Ekim’deki Başkanlar Kurulunda netleşeceğini ancak 20 Ekim’i geçmeyeceğini bildirdi.
Atalay, daha sonra TCDD 2. Bölge Müdürlüğü girişinde demir yolu işçileri tarafından düzenlenen eyleme katıldı.
Demiryol-İş Ankara Şube Başkanı Musa Eker tarafından okunan basın açıklamasında, işçilerin yaşadığı geçim sıkıntısına işaret edildi.
“ENFLASYONUN SEBEBİ İŞÇİ ÜCRETLERİ DEĞİLDİR”
Geçmişte de dönem dönem ekonomik krizlerin yaşandığını ancak bugünkü kadan yolluk görülmediğinin, işçilerin bu kadar yoksulluk görmediğinin vurgulandığının açıklamada, “İşçiler enflasyonun sebebi değildir. Enflasyonu düşürmek için fedakârlığı kazancını ve servetini artıranlar yapmalıdır. Ülkemizde gelir adaletini sağlamak için vergide adaletin sağlanması gerekir. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Enflasyonun yüksek olması sebebiyle, sözleşme başlangıç tarihleri arasındaki bir aylık zaman farkı bile ücret zammı açısından soruna yol açmıştır. Kamuda bir ücret dengesizliği ortaya çıkmıştır. Acilen, ek çerçeve anlaşma protokolü yapılması talebimizi yaptık” ifadelerine yer verildi.
Ortak açıklamanın devamında şu talepler sıralandı:
-2024 yılı içerisinde emekli aylığı talebinde bulunanların emekli aylıkları, 2025 yılında başvuracaklara göre daha fazla olacaktır. Bu durum birçok işçinin emeklilik başvurusu yapmasına sebep olmaktadır. Bu mağduriyetin yaşanmaması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. İşçinin hak kaybına uğramasının önüne geçilmelidir.
-Kıdem tazminatı da zaman içinde eridi. Kıdem tazminatı tavanı uygulaması işçilerin mağduriyetini her geçen gün arttırdı. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için kıdem tazminatı tavan miktarının brüt asgari ücretin 7,5 katı olması gerekmektedir.
-KİT’lerde ve kamuda taşeron işçilik sona erene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz, 696 sayılı KHK ile kadroya giren işçilerin kanundan doğan haklarını aramaya devam edeceğiz.
ERGÜN ATALAY: ŞİMŞEK’E KALDIYSAK YANMIŞIZ
Türk-İş Genel başkanı Ergün Atalay Ankara TCDD Sincan Bakımevi işçileriyle birlikte katıldığı eylemde basın mensuplarına verdiği demeçte, “Tüm iş yerlerine girerken sendika şubelerinden arkadaşlarımız basın açıklamalarımızı okuyacak ardından içeri girip oturma eylemi yapacak” şeklinde konuştu. Atalay imzalanan toplu sözleşmelerin son 6 ayda eridiğini söyledi. “Herkes bir aylık maaşını verecekse ve ülkenin sorunları çözülecekse biz de verelim ama vergi adaletsizliği yüzünden ocakta aldığımız maaşı nisanda alamıyoruz” diyen Atalay “Kıdem tazminatı eriyor tavanı arttırma talebimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı. Atalay, bir gazetecinin “Mehmet Şimşek’in karnesi nasıl, başarılı buluyor musunuz?” sorusuna “Salı günü göreceksiniz ne düşündüğümüzü Mehmet Şimşek’e kaldıysak yanmışız” şeklinde cevap verdi.
Author Profile
Latest entries
- ana manşet26/11/2024Bayraklı Belediyesi işçileri greve çıktı
- ana manşet20/11/2024Kadıköy’deki 1 dakikalık grevin ardından şube yönetimi istifa etti
- ana manşet20/11/2024Çayırhan’da özelleştirmeye karşı çıkan madenciler kendilerini madene kapattı
- ana manşet16/11/2024Türk-İş Başkanlar Kurulu’ndan asgari ücret açıklaması